Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stödet till Meghan – från kvinnorna i parlamentet

Meghan och prins Harry stämmer flera tidningar
Meghan har sagt att hon försökt sig på en så kallad ”stiff upper lip”, som innebär att man inte visar sina känslor – något som ofta förväntas av kungafamiljen.
Foto: MEGA CHANNEL / MEGA TT NYHETSBYRÅN
Meghan var nyligen nära gråten i en intervju om livet i rampljuset.
Foto: PAUL EDWARDS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hertiginnan Meghan har slagit tillbaka mot den brittiska pressen.

Nu får hon stöd av en rad kvinnliga parlamentariker – som i ett öppet brev ställer sig på hennes sida.

De anklagar flera tidningar för att skriva med ”föråldrade och koloniala undertoner”.

Expressen har tidigare rapporterat att hertiginnan Meghan stämmer den brittiska tidningen The Mail on Sunday.

Orsaken:

Tidningen hade publicerat ett privat brev hon skickat till sin pappa.

Samtidigt har hennes make prins Harry rutit ifrån och sagt att han inte längre ”tyst kan se på när Meghan lider”. Han menar att de brittiska medierna fört ”en hänsynslös kampanj” mot hans fru det senaste året.

Politikernas stöd till Meghan

Nu får Meghan, tidigare Meghan Markle, stöd från 72 kvinnliga politiker. De sitter alla i det brittiska parlamentet och utgör mer än en tredjedel av de totalt 208 kvinnorna i underhuset, skriver CNN.

I ett öppet brev ställer de sig på Meghans sida.

”Kvinnliga parlamentsledamöter från alla politiska partier har lagt sina meningsskiljaktigheter åt sidan för att stå i solidaritet med hertiginnan av Sussex”, skriver en av dem, Labours Holly Lynch, på Twitter.

https://twitter.com/HollyLynch5/status/1189175248035483648

I brevet skriver politikerna bland annat att de vill markera mot de ”ofta smaklösa och vilseledande” artiklarna i en rad brittiska rikstäckande tidningar, som rör Meghan och hennes familj.

”Ibland har historier och rubriker invaderat på ert privatliv och försökt klandra er karaktär, utan någon bra anledning såvitt vi kan se”, står att läsa i brevet.

”Föråldrade och koloniala undertoner”

Parlamentsledamöterna skriver vidare:

”Vad som till och med är mer oroande är att vi kan se vad som bara kan beskrivas som föråldrade, koloniala undertoner i några av dessa historier. Som kvinnor i parlamentet med olika bakgrund står vi vid din sida när det kommer till att inte låta detta gå obestritt”.

De understryker att de är i offentligheten på ett helt annat sätt än vad hertiginnan Meghan är, men att de vill visa att de förstår hur det är att nedvärderas som kvinna.

”Vi förväntar oss att riksmedia har integriteten att veta när en story är i nationens intresse och när den försöker bryta ner en kvinna utan uppenbar anledning”.

De kvinnliga politikerna avslutar med att skriva att de kommer att göra vad de kan för att försäkra sig om att pressen respekterar Meghans rätt till privatliv och att de historier som trycks är sanningsenliga.

Stöd från Hillary Clinton

Även Hillary Clinton, tidigare utrikesminister i USA och Demokraternas presidentkandidat 2016, har uttryckt sitt stöd för Meghan. Nyligen kallade hon den brittiska pressens agerande för ”oförklarligt”.

Hertiginnan och prins Harry har för tillfället en sex veckor lång paus från sina kungliga åtaganden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.