Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stödet för Trump ökar bland svarta och latinamerikaner

Mer än dubbelt så många förtidsröster än förra valet.
Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Trumpsupportrar i Kalifornien på söndagen.Foto: GINA FERAZZI / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Trump vid ett kampanjmöte i Helgen.Foto: CARLOS OSORIO / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump vid ett kampanjmöte på fredagen.Foto: PHELAN M. EBENHACK / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump ligger efter i opinionsmätningarna inför presidentvalet i USA – men nu ser två grupper ut att kunna ge presidenten ett lyft. 

Väljarstödet för Donald Trump ökar bland svarta och latinamerikaner, enligt en ny undersökning av analyssajten Fivethirtyeight.

Samtidigt har stödet för presidenten gått ner bland vissa vita väljare.

Med två veckor och en dag kvar till presidentvalet i USA den 3 november leder demokraternas Joe Biden fortfarande klart i de sammanvägda mätningarna. 

Men vad som är av större vikt – på grund av det amerikanska elektorssystemet – är utgången i de så kallade vågmästarstaterna. Och där kan små väljarrörelser få stor betydelse. 

Opinionsundersökningsanalysföretaget Fivethirtyeight har sammanställt stödet för Donald Trump och Joe Biden bland olika väljargrupper i USA och jämfört det med utfallet från presidentvalet 2016.

Stödet bland vita minskar

Samtidigt som Trumps stöd bland vita minskat, har stödet bland svarta och personer med latinamerikanskt ursprung ökat sedan valet 2016. 

Bland de svarta som helhet har Trump tagit in 11 procentenheter jämfört med 2016 enligt Fivethirtyeights mätning. 

De största skillnaderna syns bland yngre svarta (18-44 år). Där hade Hillary Clinton 76 procent av stödet – Biden har nu 57. Bland svarta män går siffran från 72 för 2016 till 57 i år. 

En anledning till Trumps ökade stöd bland de två väljargrupperna kan vara att de känner att demokraterna tar deras röster för givet, enligt 20 demokratiska strateger, rapporterar The Washington Post.

– Joe Biden har antagit att bara man är svart måste man rösta på demokraterna. Jag tycker det är en förolämpning mot alla afroamerikaner, för vi röstar inte i grupp, sa juristen Leo Terrell, 65, till Fox News enligt Post.

Trump har kampanjat för svarta

Samtidigt har Donald Trump kampanjat på sina insatser för den svarta befolkningen. Han har lovat nya möjligheter för lån, och att göra Juneteenth – dagen som högtidlighåller slaveriets avskaffande – till en nationell helgdag. 

– Jag älskar de svarta, och jag har gjort mer för de svarta än någon annan president, möjligen undantaget Abraham Lincoln, sa han i september. 

Stödet bland den svarta väljargruppen som helhet är fortsatt oerhört starkt för Biden. Särskilt bland svarta kvinnor där över 90 procent av väljarna uppger att de ska rösta på Biden före Trump. Men plockar Trump tillräckligt många svarta röster på de viktigaste ställena kan det ändå få betydelse för utgången i stater som North Carolina och Michigan, medan latinamerikanerna kan få stor betydelse i exempelvis Florida, som Trump vann 2016.

Trump större bland vita – men Biden går bättre än Clinton

Bland vita väljare är Trump fortsatt mer populär än Biden – han leder med sju procentenheter över Biden. Medan Trump har tappat en hel del bland vita outbildade väljare, har han ökat sin popularitet bland unga vita personer i åldersgruppen 18–44 år. 

Joe Biden har dock större stöd bland vita väljare än vad Hillary Clinton hade 2016, när hon förlorade valet.

På torsdag möts Trump och Biden för en ny debatt i Nashville. Det blir både den första sedan kaostillställningen för tre veckor sedan – och den sista mellan dem inför valet.

Presidenten kom med utspelet under ett valmöte i Macon, Georgia.
94-årig kvinna åker över 100 mil för att rösta på Joe Biden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.