Stödet för SD har ökat efter avslöjandet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På frammarsch. Sverigedemokraterna - här pressekreterare Linus Bylund och partiledaren Jimmie Åkesson - får nya, höga opinionssiffror från TV4/Novus i dag.
Foto: Suvad Mrkonjic

Trots skandalfilmerna och avhoppen - väljarna sviker inte Sverigedemokraterna.

Tvärtom har stödet för SD ökat efter Expressens avslöjanden, visar en ny opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av TV4 Nyheterna.

- Det går kanske tvärtemot vad man kan tycka borde ske när partiet hamnar i sådan turbulens, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Expressens avslöjande om att SD:s Erik Almqvist ropat rasistiska och sexistiska tillmälen, och att han och kollegerna Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnat sig med järnrör under ett bråk för två år sedan, har lett till att de tre fått lämna sina partiuppdrag. Men skandalerna ser inte ut att ha skadat väljarnas förtroende - tvärtom.

Opinionsinstitutet Novus och TV4 Nyheterna har frågat 2 500 personer om vilket parti de skulle rösta på om det var riksdagsval i dag. 8,6 procent svarar SD, en uppgång på 2,1 procentenheter jämfört med förra månaden. Det är det högsta stödet för partiet någonsin i Novus mätningar, och den femte i rad som partiet ökar. Uppgången är statistiskt säkerställd.

- Mätperioden påbörjades 22 oktober så vi har mätt två veckor från första rapporterna om filmen med järnrören. Vi ser en tydlig ökning av sympatierna den sista mätveckan. Då nådde de den högsta siffran, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Tar väljare från S och M

SD tar väljare från båda blocken men framför allt är det Socialdemokraterna och Moderaterna som förlorar väljare till SD.

- Jag tror inte egentligen att uppgången så mycket kan kopplas till just filmen, utan till att Sverigedemokraterna kommit att ses som det enda oppositionspartiet, säger Sjöström.

Efter Expressens avslöjande har alla andra riksdagspartier fördömt SD-männens agerande. Men enligt Novus tycks SD:s väljare ta fasta på helt andra frågor där man anser att de övriga sju riksdagspartierna har misslyckats.

- Det finns många bland deras potentiella sympatisörer som inte tycker att övriga partier har några bra svar om jobben, om ekonomin, om rättsfrågorna. Att övriga partier ligger för nära varandra. Här har du ett parti som kommer med enkla svar; det är invandrarnas fel att jobben försvinner och så vidare, säger Sjöström.

Klättrar i Stockholm

Partiet ökar i alla väljargrupper, men ökningen är särkilt stor bland äldre och personer utan akademisk utbildning. Även i Stockholmsområdet, där SD tidigare haft svårt att vinna väljare, klättrar SD.

- Det är bland folk som känner sig rädda och förbannade. Många ser det här som en proteströst.

- I den här gruppens ögon är man rädd för gäng som Original Gangsters, de tycker inte att det är ologiskt att ta till järnrör om man får känslan av att de här SD-killarna såg sig som hotade av OG-folk. Partiet har lyckats få tolkningsföreträde inför påståendet att "alla vet att alla invandrare är brottslingar". Att tala om rasism biter inte här.

Jimmie Åkesson, som sagt att skandalen är det värsta han gått igenom under sitt politiska liv, har dock oförändrat förtroende hos väjarna.

SD I DE SENASTE OPINIONS- MÄTNINGARNA

SKOP 6,4 %

Fråga: Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?

Undersöknings­period: 30/10-21/11.

Antal tillfrågade: 1 011 personer.

Metod: Telefon.

Beställare: Ingen.

Sentio 12,3 %

Fråga: Hur skulle du rösta om det var val till riksdagen i morgon?

Undersökningsperiod: 15/11-21/11.

Metod: Onlineundersökning.

Antal tillfrågade: 1 002

Beställare: Ingen.

Tns Sifo 8,5 %

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?

Undersökningsperiod: 5/11-15/ 2012.

Antal tillfrågade: 1 909.

Metod: Framgår inte.

Beställare: Svenska Dagbladet.

United Minds 11,2 %

Fråga: Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?

Undersökningsperiod: 14/10-11/11.

Metod: Onlineundersökning.

Antal tillfrågade: 1 255 personer.

Beställare: Aftonbladet.

Expressen/Demoskop 9,0 %

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Undersökningsperiod: 30/10-7/11.

Metod: Telefonintervjuer.

Antal tillfrågade: 1 003.

Beställare: Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.