Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stödet för Löfven lyfter under coronakrisen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Statsminister Stefan Löfven.Foto: OLLE SPORRONG
En kvinna tittar på ett tv-sänt tal till nationen av Sveriges statsminister Stefan Löfven med anledning av coronaviruset den 22 mars 2020.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Socialdemokraterna lyfter i opinionen under coronakrisen. 

Det visar en mätning som DN och Ipsos har gjort. 

Väljarstödet är nu på 25 procent därmed är S större än SD, skriver Dagens Nyheter

Socialdemokraterna och Stefan Löfven har haft dalande opinionssiffror och i Expressens opinionsundersökning som man gjorde med mätinstitutet Novus i februari i blev Sverigedemokraterna det största partiet. Då fick Socialdemokraterna 23, 2 procent av rösterna och Sverigedemokraterna 23,9. Men under coronakrisen har förtroendet för S växt. I DN:s undersökning får partiet 25 procent av rösterna och SD 22 procent. 

– Det har skett en total perspektivförskjutning i politiken. Nu handlar hela dagordningen om sjukvård, smittskydd, ekonomi och jobb, säger Nicklas Källebring, Ipsos opinionsanalytiker, till DN. 

Mätningen genomfördes mellan 10-20 mars och därmed avslutades undersökningen innan statsministerns tal till nationen. Någon effekt av talet finns därmed inte med i undersökningen. 

Det är inte första gången som förtroendet för Stefan Löfven ökar under en krissituation. Efter terrordådet på Drottninggatan ökade förtroendet för statsministern.

– Det är inte orimligt att han kan göra det även nu så länge han förmår fylla rollen som statsman så som förväntas av honom, säger Nicklas Källebring till DN. 

Enligt opionionsanalytikern är det främst väljare från M, KD, SD och samarbetspartierna C och L, som gått till S. Enda partiet man fortfarande tappar väljare till, enligt undersökningen är Vänsterpartiet.

 

Så stort stöd har partierna

Socialdemokraterna 25 (22)

Sverigedemokraterna 22 (23)

Moderaterna 19 (18)

Vänsterpartiet 12 (11)

Centerpartiet 7 (8)

Kristdemokraterna 6 (8)

Liberalerna 5 (4)

Miljöpartiet 4 (5)

 

Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på? (Förra månadens mätning inom parentes)

Mätningen gjordes 10–20 mars 2020 . Antal Intervjuer: 1 566 (Webpanel: 835, SMS-länk:383, telefonintervjuer: 348)

 

Källa: DN/Ipsos

Partiledaren om mötet med Stefan Löfven.
Coronakrisen: Vänsterledaren vill att det ska bli enklare att få A-kassa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.