Stödet för Löfven lika lågt som under Juholt

Med den nya väljarbarometern har Socialdemokraterna fallit från 27 procent förra månaden till 24,6 procent i dagens mätning, och det är också den största förändringen bland alla riksdagspartierna i mätningen.
Foto: Kristofer Sandberg
I januari 2012 var väljarstödet för Socialdemokraterna, under dåvarande partiledaren Håkan Juholt, 24,6 procent. Då avgick Juholt.
Foto: David Sica

Stödet för Socialdemokraterna är nu lika lågt som när den förre partiledaren Håkan Juholt avgick.

Det visar en ny undersökning från SvD/Sifo.

"Regeringens budget med satsningar på jobb, skola och bostadsbyggande blir snart verklighet", skriver partisekreteraren Carin Jämtin.

I januari 2012 var väljarstödet för Socialdemokraterna, vars partiledare då hette Håkan Juholt, 24,6 procent. Då valde en hårt kritiserad Juholt att avgå.

Nu tangeras siffran i oktober 2015, då också bara 24,6 av väljarna svarar att de skulle rösta på partiet, enligt SvD/Sifos senaste väljarbarometer. Enligt partisekreteraren Carin Jämtin beror det på att den politiska diskussionen under mätperioden handlat mest om parlamentariskt spel.

"Regeringens budget med satsningar på jobb, skola och bostadsbyggande blir snart verklighet. Samtidigt fortsätter regeringen driva på andra EU-länder att ta sitt ansvar för den största flyktingkrisen sedan andra världskriget och skapa ordning och reda i det svenska mottagningssystemet. Detta är verkliga förändringar som stärker stödet för vårt parti", skriver Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i en kommentar till Expressen.

Det är S sämsta siffra i Sifo sedan 1967.

– Egentligen ska man jämföra med valresultatet för ett år sedan och 31 till 24 procent, då är det något som har hänt. Det är väldigt allvarligt för Socialdemokraterna, säger Marja Lemne, universitetslektor vid Stockholms universitet.

Några av orsakerna som nämnts är Decemberöverenskommelsens fall och att tältläger för flyktingar snart reses på svensk mark till följd av flyktingkrisen.

"Allvarligt för S"

Marja Lemne tycker att det är svårt att peka på vad orsaken är, men konstaterar att den nedåtgående trenden fortsätter för S.

– Det är allvarligt for S att man inte bryter trenden, det är samma riktning på ett år och det måste bli någon sorts krisläge snart.

Marja Lemne säger att regeringens nyligen lagda budget inte har fått opinionssiffrorna att stiga.

– Allt prat om att det skulle komma en vänsterbudget har uppenbarligen inte vänt trenden för Socialdemokraterna. Jag förstår det som att många är besvikna på Löfven och regeringen, och det kanske man kan se i siffrorna.

Går det att jämföra med läget då Juholt avgick?

– Juholt var något annat, för att han bland annat begick ett antal konstiga sakfel. Landet stod inte heller inför sådana här problem som vi har nu, men det är klart att S nu ligger nere på en nivå där partiet ligger i andra länder i Europa, säger Lemne.

Fallet har varit över 10 procentenheter sedan Göran Perssons tid vid S-rodret.

– Persson avgick efter valnederlaget 2006 och då fick de ändå 35 procent, säger Lemne.

Bjereld: Löfven håller ihop partiet

Att kritiken mot partiledaren Stefan Löfven tycks vara mindre än under Håkan Juholts tid som S-ledare beror inte bara på att partiet i dag har regeringsmakten, tror den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

– Jag tror att Håkan Juholt misslyckades med en partiledares viktigaste uppgift, nämligen att hålla samman sitt parti. Därför riktades väldigt mycket av vreden mot honom. Där har Stefan Löfven varit framgångsrik, därför är det heller ingen som klandrar honom för de låga opinionssiffrorna, säger han till Svenska Dagbladet.

Med den nya väljarbarometern har Socialdemokraterna fallit från 27 procent förra månaden till 24,6 procent i dagens mätning. Det är också den största förändringen bland partierna.

Förändringen är inte signifikant, men ändå påtagligt lägre än valresultatet på 31,0 procent.

M: "Sverige på väg åt fel håll"

Socialdemokraterna är bara 0,8 procent större än Moderaterna, som ökat med en procentenhet till 23,8 procent sedan den senaste mätningen.

– Det är klart att det är glädjande, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Alliansen är nu det största blocket med 41,1 procent av rösterna i mätningen. Regeringen och Vänsterpartiet får tillsammans 39,0 procent.

– Jag tror att allt fler känner att Sverige är på väg åt fel håll och att Moderaterna nu är det parti som tar tag i landets utmaningar. Allt fler får svårt att få sitt första jobb och vi har en regering som inte tar tag i frågan om integration och migration, säger Tomas Tobé.

Sverigedemokraterna tappar från 17,7 till 17,2 procent. Totalt intervjuades 1 940 personer under perioden 5–15 oktober.

Opinionen enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Sifos oktobermätning, med förändringen i procentenheter från septembermätningen inom parentes:

Socialdemokraterna 24,6 (-2,4)

Moderaterna 23,8 (+1,0)

Sverigedemokraterna 17,2 (-0,5)

Miljöpartiet 7,1 (-0,1)

Vänsterpartiet 7,3 (+/-0)

Centerpartiet 8,0 (+1,3)

Folkpartiet 5,6 (+0,6)

Kristdemokraterna 3,7 (+/-0)

Feministiskt initiativ 2,2 (-0,2)

Mätningen genomfördes 5—15 oktober då 1 940 personer svarade på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?

Alla förändringar är inom felmarginalen.

Källa: Sifo/SvD-GP

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.