Det har gått som på räls ända från start för Sveriges första kvinnliga statsminister. Trots alla turer kring själva tillträdandet i höstas med Miljöpartiets avhopp och budgeten som föll, gick Magdalena Andersson in i den nya rollen med förtroendesiffror på nästan 50 procent i november.
Därefter har stödet ökat långsamt men stadigt för att nu i mars – efter Rysslands invasion av Ukraina – ta ett rejält kliv uppåt. På en månad har andelen väljare som har ganska eller mycket stort förtroende för Andersson ökat från 52 till 62 procent.
– Vi får gå tillbaka till den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt för att hitta den här nivån – han hade som högst cirka 70 procents förtroende, säger Toivo Sjörén, vd och opinionschef på Kantar Sifo.
– Den starka ökningen förklaras av kriget i Ukraina, externa kriser brukar gynna den sittande regeringen.
Snabb utveckling i Natofrågan
Magdalena Andersson hade till en början svårt att formulera en beskrivning av det ryska agerandet. Hon underströk att Sveriges regering inte tänkte förändra den säkerhetspolitiska linjen om alliansfrihet och avfärdade tanken på ett stort svenskt mottagande av ukrainska flyktingar.
Men i takt med att Putins aggressioner upprört allt fler och att de finska socialdemokraterna börjat svänga i Natofrågan har hon tvingats till en öppenhet inför nya scenarier som kan leda till oväntade beslut. Regeringen har skickat pansarskott och pengar till den ukrainska armén, Andersson har hållit ett tv-sänt tal till nationen där hon tydligt markerat behovet av en snabb förstärkning av det svenska försvaret.
– Dessutom utvecklas Natofrågan så snabbt att det som var sant i går inte är det i dag, vi ser att Nato-opinionen förändras dag för dag, konstaterar Toivo Sjörén.
– I grunden är det krisen som ökar stödet för Andersson. Ökningen sker bland väljare till alla partier vilket indikerar att man tycker hennes hantering är bra, på det hela taget.
Dadgostar och Åkesson tappar
Samtidigt visar den nya mätningen att förtroendet minskar för både Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Dadgostar har tappat sex procentenheter i förtroendemätningen och är nu nere på 24 procent, den lägsta siffran sedan juni i fjol. Hon fick nyligen bakläxa av sin partistyrelse som sa nej till att skicka svenska vapen till Ukraina. Dadgostar och flera andra i partiledningen kvittade då ut sig när riksdagen skulle rösta i frågan medan andra V-ledamöter la ner sina röster. Dagen efter kallade Dadgostar till sig partistyrelsen på nytt och förmådde den att ändra linje vid kommande propåer om att bidra militärt till Ukraina.
Också SD har haft problem med att hantera situationen. Att Jimmie Åkesson vägrade välja mellan Putin och Biden i en tv-intervju ligger honom i fatet och förtroendesiffrorna har på en månad sjunkit med fyra procentenheter från 31 till 27 procent. Synen på Natomedlemskap där partiet börjat vackla kring sitt motstånd har skapat en otydlighet, tror Toivo Sjörén.
– En bidragande orsak är nog att utrikes- och försvarsfrågor inte är Sverigedemokraternas starka sida. Man kommer helt enkelt bort i diskussionen, säger Toivo Sjörén.
Expressen/Sifo partiledarförtroende mars
Magdalena Andersson (S): 62 procent (+10)*
Ulf Kristersson (M): 36 procent (+1)
Jimmie Åkesson (SD): 27 procent (-4)*
Ebba Busch (KD): 26 procent (-2)
Annie Lööf (C): 25 procent (+2)
Nooshi Dadgostar (V): 24 procent (-6)*
Nyamko Sabuni (L): 9 procent (+1)
Per Bolund (MP): 8 procent (-1)
Märta Stenevi (MP): 7 procent (+1)
*Signifikant förändring sedan mätningen i februari.
Så gjordes mätningen
Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.
Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare?
Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.
Undersökningsperiod: 4-6 mars 2022.
Antal genomförda intervjuer: 1097.
Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.
Beställare: Expressen.
Se också:
LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Kriserna har skapat ett helt nytt S