ETT STEG BAKÅT. Statsminister Fredrik Reinfeldt har anledning att se bekymrad ut. Enligt Demoskops senaste mätning har alliansen under 40 procent i väljarstöd. Samtidigt noteras S, V och MP tillsammans för 48,1 procent. Foto: SVEN LINDWALL
ETT STEG BAKÅT. Statsminister Fredrik Reinfeldt har anledning att se bekymrad ut. Enligt Demoskops senaste mätning har alliansen under 40 procent i väljarstöd. Samtidigt noteras S, V och MP tillsammans för 48,1 procent. Foto: SVEN LINDWALL

Stödet för Alliansen är nu under 40 procent

Publicerad

Hala alliansflaggan, Reinfeldt, Maramö blev ett fiasko.

I väljarbarometern för mars från Expressen och Demoskop - den första mätningen efter mötet i Maramö - hamnar alliansen för första gången på mer än fyra år under 40 procent i väljarstöd.

– Just nu behöver alla fyra partierna göra mer, säger Kent Persson, partisekreterare i Moderaterna.

I slutet av februari samlades alliansledarna i den småländska byn Maramö.

De borgerliga partiledarna inledde mötet med att hissa en alliansflagga på gården. Senare på eftermiddagen kom de ut från mötet för att grilla korv tillsammans. På presskonferensen dagen efter presenterade de resultatet av samtalen: fem arbetsgrupper.

De sakpolitiskt innehållslösa aktiviteterna gjorde att hela mötet kritiserades av kommentatorer och politiska motståndare för att bara vara ett PR-jippo.

"Särskilt intressant"

Och väljarna verkar inte vara av en annan åsikt. I väljarbarometern för mars, som är genomförd under och direkt efter mötet i Maramö, får alliansen sin sämsta siffra sedan juli 2008 i Demoskops mätningar.

Siffran för M+FP+C+KD är 39,6 procent, vilket är första gången på över fyra år som alliansen hamnar under 40 procent i Demoskops väljarbarometer. Förändringen från 43,6 procent i förra mätningen är statistiskt säkerställd.

– Med tanke på det nyligen genomförda alliansmötet i Maramö är den nivån särskilt intressant. Tolkningen är att det, åtminstone kortsiktigt, inte gett några positiva effekter. Det finns en risk att det snarare betraktas som enbart ett PR-jippo utan konkreta politiska resultat, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Planen: Ta jobbkonflikten

Alla allianspartier går bakåt i mätningen. Mest backar Moderaterna, som går från 29,4 procent till 27,8.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson menar att partiet måste bli bättre på att ta konflikten om jobben.

– Det vi behöver bli bättre på är att ta huvudkonflikten kring jobben. Vi har en politik som gör det mer lönsamt att arbeta och som skapar fler jobb. Det står emot en opposition som ska höja skatten, vilket kommer att slå rakt mot familjers vardagsekonomi. När det blir tydligare i debatten kommer vi få ett annat opinionsläge, säger han.

De tre rödgröna partierna får i mätningen tillsammans 48,1 procent. Både S, V och MP ökar i marsmätningen. Gapet mellan blocken ligger nu på 8,5 procentenheter.

Socialdemokraterna får 32,3 procent.

– Vi är inte nöjda med den siffran. Vi ska fortsätta att öka, och arbeta hårt. Men om det ser ut så här på valnatten så är alliansen inte någon allians längre. Då återstår bara två partier, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

"Klart att jag är bekymrad"

Småpartierna i alliansen fortsätter att kämpa med dåliga opinionssiffror. För andra mätningen i rad är Centern det minsta partiet, denna gång med 3,0 procent.

– Det är klart att jag är bekymrad, det vore konstigt annars. Samtidigt är jag övertygad om att vi har möjlighet att göra ett bra valresultat. Men det kommer kräva hårt arbete, mycket tålamod, konsekvens, bra dialog och nya politiska förslag, säger Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet.

Men KD är inte mycket bättre. I förra mätningen låg de över spärren, men är nu tillbaka utanför riksdagen med 3,4 procent.

– Det går upp och ned i opinionen men på en låg nivå. Det är inte bra. Vi fortsätter att arbeta med skolpolitiken där vi vill se mer lärarledd undervisning och en mindre administrativ börda för lärarna, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

Lockas inte av profilen

Även om KD ligger bättre till än C så tror Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, att det är Göran Hägglunds parti som löper störst risk att åka ur.

– Väljarna lockas inte av KD:s värdekonservativa profil och det är inte så mycket som pekar på att de växer till. Centerpartiet har problem men jag tror att de kommer att komma tillbaka efter sin extrastämma nu i mars. De håller på att lappa ihop sig efter debatten kring idéprogrammet, säger Hinnfors.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag