Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stödet för Alliansen är nu under 40 procent

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ETT STEG BAKÅT. Statsminister Fredrik Reinfeldt har anledning att se bekymrad ut. Enligt Demoskops senaste mätning har alliansen under 40 procent i väljarstöd. Samtidigt noteras S, V och MP tillsammans för 48,1 procent. Foto: SVEN LINDWALL

Hala alliansflaggan, Reinfeldt, Maramö blev ett fiasko.

I väljarbarometern för mars från Expressen och Demoskop - den första mätningen efter mötet i Maramö - hamnar alliansen för första gången på mer än fyra år under 40 procent i väljarstöd.

– Just nu behöver alla fyra partierna göra mer, säger Kent Persson, partisekreterare i Moderaterna.

I slutet av februari samlades alliansledarna i den småländska byn Maramö.

De borgerliga partiledarna inledde mötet med att hissa en alliansflagga på gården. Senare på eftermiddagen kom de ut från mötet för att grilla korv tillsammans. På presskonferensen dagen efter presenterade de resultatet av samtalen: fem arbetsgrupper.

De sakpolitiskt innehållslösa aktiviteterna gjorde att hela mötet kritiserades av kommentatorer och politiska motståndare för att bara vara ett PR-jippo.

"Särskilt intressant"

Och väljarna verkar inte vara av en annan åsikt. I väljarbarometern för mars, som är genomförd under och direkt efter mötet i Maramö, får alliansen sin sämsta siffra sedan juli 2008 i Demoskops mätningar.

Siffran för M+FP+C+KD är 39,6 procent, vilket är första gången på över fyra år som alliansen hamnar under 40 procent i Demoskops väljarbarometer. Förändringen från 43,6 procent i förra mätningen är statistiskt säkerställd.

– Med tanke på det nyligen genomförda alliansmötet i Maramö är den nivån särskilt intressant. Tolkningen är att det, åtminstone kortsiktigt, inte gett några positiva effekter. Det finns en risk att det snarare betraktas som enbart ett PR-jippo utan konkreta politiska resultat, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Planen: Ta jobbkonflikten

Alla allianspartier går bakåt i mätningen. Mest backar Moderaterna, som går från 29,4 procent till 27,8.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson menar att partiet måste bli bättre på att ta konflikten om jobben.

– Det vi behöver bli bättre på är att ta huvudkonflikten kring jobben. Vi har en politik som gör det mer lönsamt att arbeta och som skapar fler jobb. Det står emot en opposition som ska höja skatten, vilket kommer att slå rakt mot familjers vardagsekonomi. När det blir tydligare i debatten kommer vi få ett annat opinionsläge, säger han.

De tre rödgröna partierna får i mätningen tillsammans 48,1 procent. Både S, V och MP ökar i marsmätningen. Gapet mellan blocken ligger nu på 8,5 procentenheter.

Socialdemokraterna får 32,3 procent.

– Vi är inte nöjda med den siffran. Vi ska fortsätta att öka, och arbeta hårt. Men om det ser ut så här på valnatten så är alliansen inte någon allians längre. Då återstår bara två partier, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

"Klart att jag är bekymrad"

Småpartierna i alliansen fortsätter att kämpa med dåliga opinionssiffror. För andra mätningen i rad är Centern det minsta partiet, denna gång med 3,0 procent.

– Det är klart att jag är bekymrad, det vore konstigt annars. Samtidigt är jag övertygad om att vi har möjlighet att göra ett bra valresultat. Men det kommer kräva hårt arbete, mycket tålamod, konsekvens, bra dialog och nya politiska förslag, säger Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet.

Men KD är inte mycket bättre. I förra mätningen låg de över spärren, men är nu tillbaka utanför riksdagen med 3,4 procent.

– Det går upp och ned i opinionen men på en låg nivå. Det är inte bra. Vi fortsätter att arbeta med skolpolitiken där vi vill se mer lärarledd undervisning och en mindre administrativ börda för lärarna, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

Lockas inte av profilen

Även om KD ligger bättre till än C så tror Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, att det är Göran Hägglunds parti som löper störst risk att åka ur.

– Väljarna lockas inte av KD:s värdekonservativa profil och det är inte så mycket som pekar på att de växer till. Centerpartiet har problem men jag tror att de kommer att komma tillbaka efter sin extrastämma nu i mars. De håller på att lappa ihop sig efter debatten kring idéprogrammet, säger Hinnfors.

PARTIERNAS KOMMENTARER

MODERATERNA

"Vi behöver bli bättre på att ta huvudkonflikten kring jobben. Vi har en politik som gör det mer lönsamt att arbeta och som skapar fler jobb. Det står emot en opposition som ska höja skatten, vilket kommer att slå rakt mot familjers vardagsekonomi."

Kent Persson, partisekreterare


FOLKPARTIET

"Vi har legat på de här nivåerna under en tid. Vi ser naturligtvis allvarligt på det och måste arbeta långsiktigt. Det är fortfarande långt till nästa val och i en valrörelse blir det mer utrymme för alla partier att profilera sig. Sen brukar vi vara bra på att spurta också."

Nina Larsson, partisekreterare


MILJÖPARTIET

"Det är förstås roligt att vi går framåt. Vi tycker att det har blivit mer av diskussioner kring idéer i svensk politik och det är kul att vi som har många nya idéer går framåt. Det känns bra inför valåret."

Anders Wallner, partisekreterare


CENTERPARTIET

"När vi har haft den turbulens som vi haft ett tag tar det tid att vända, speciellt när man ska göra det från en redan låg nivå. Vi måste vara tålmodiga. Det kommer att ta sin tid att vända. Men jag är övertygad om att det går innan valet."

Michael Arthursson, partisekreterare


KRISTDEMOKRATERNA

"Det går upp och ned i opinionen men på en låg nivå. Det är inte bra. Vi fortsätter att arbeta med skolpolitiken där vi vill se mer lärarledd undervisning och en mindre administrativ börda för lärarna. Halverat sjuklöneansvar och förbättrad a-kassa är andra viktiga krav."

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare


VÄNSTERPARTIET

"Borgerligheten har legat dåligt till länge och det beror på att de inte skapar några jobb. De tror inte ens att de kan skapa några jobb. Vänsterpartiet förväntar sig att växa. Vi behövs för att byta regering och säkerställa att Sverige börjar satsa på jobb och välfärd."

Aron Etzler, partisekreterare


SOCIALDEMOKRATERNA

"Om det ser ut så här på valnatten så är alliansen inte någon allians längre. Då återstår bara två partier. Vi kan se hur regeringspartierna är splittrade i fråga efter fråga. Det handlar om Nato och det handlar om läxhjälp."

Carin Jämtin, partisekreterare


SVERIGEDEMOKRATERNA

Störst anledning att jubla över marsbarometern har SD. Med 11 procent får partiet sin högsta siffra någonsin i Demoskops mätningar.

– Det är naturligtvis väldigt positivt att uppgången fortsätter. Vi har arbetat målmedvetet med den felaktiga bild som många svenskar tidigare har haft av oss. Jag tror det har bidragit, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Att SD är starka bland yngre män på landsbygden är ingen nyhet, men nu hämtar partiet hem sympatier även i andra grupper. 5 procent av kvinnorna, 7 procent av storstadsborna och 13 procent av pensionärerna stöder SD i mätningen.

– Särskilt glädjande är det att vi fortsätter bryta in i gruppen kvinnor och gruppen storstadsbor. Det är ett uttalat mål att nå de grupperna i större utsträckning och det ser ut att ha lyckats, säger Åkesson.

HÄR ÄR DEMOSKOPS NYA UNDERSÖKNING

M: 27,8

FP: 5,4

KD: 3,5

C: 3.0


S: 32,3

MP: 9,0

V: 6,2


SD: 11,0


Så gick mätningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Undersökningsperiod: 26 februari–6 mars 2013.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 251.

Vägning: För att justera eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Alliansens nedgång är en statistiskt säkerställd förändring.

MÖTET I MARAMÖ

Den 25-26 februari samlades alliansledarna i Annie Lööfs föräldrahem i Maramö. Tanken var att man skulle få en nystart, men efter flagghissning och korvgrillning blev mötet kritiserat för att vara ett PR-jippo.

Resultatet av mötet blev fem arbetsgrupper som ska ta fram politiken som alliansen ska gå till val på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.