I slutet av februari samlades alliansledarna i den småländska byn Maramö.
De borgerliga partiledarna inledde mötet med att hissa en alliansflagga på gården. Senare på eftermiddagen kom de ut från mötet för att grilla korv tillsammans. På presskonferensen dagen efter presenterade de resultatet av samtalen: fem arbetsgrupper.
De sakpolitiskt innehållslösa aktiviteterna gjorde att hela mötet kritiserades av kommentatorer och politiska motståndare för att bara vara ett PR-jippo.
"Särskilt intressant"
Och väljarna verkar inte vara av en annan åsikt. I väljarbarometern för mars, som är genomförd under och direkt efter mötet i Maramö, får alliansen sin sämsta siffra sedan juli 2008 i Demoskops mätningar.
Siffran för M+FP+C+KD är 39,6 procent, vilket är första gången på över fyra år som alliansen hamnar under 40 procent i Demoskops väljarbarometer. Förändringen från 43,6 procent i förra mätningen är statistiskt säkerställd.
– Med tanke på det nyligen genomförda alliansmötet i Maramö är den nivån särskilt intressant. Tolkningen är att det, åtminstone kortsiktigt, inte gett några positiva effekter. Det finns en risk att det snarare betraktas som enbart ett PR-jippo utan konkreta politiska resultat, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.
Planen: Ta jobbkonflikten
Alla allianspartier går bakåt i mätningen. Mest backar Moderaterna, som går från 29,4 procent till 27,8.
Moderaternas partisekreterare Kent Persson menar att partiet måste bli bättre på att ta konflikten om jobben.
– Det vi behöver bli bättre på är att ta huvudkonflikten kring jobben. Vi har en politik som gör det mer lönsamt att arbeta och som skapar fler jobb. Det står emot en opposition som ska höja skatten, vilket kommer att slå rakt mot familjers vardagsekonomi. När det blir tydligare i debatten kommer vi få ett annat opinionsläge, säger han.
De tre rödgröna partierna får i mätningen tillsammans 48,1 procent. Både S, V och MP ökar i marsmätningen. Gapet mellan blocken ligger nu på 8,5 procentenheter.
Socialdemokraterna får 32,3 procent.
– Vi är inte nöjda med den siffran. Vi ska fortsätta att öka, och arbeta hårt. Men om det ser ut så här på valnatten så är alliansen inte någon allians längre. Då återstår bara två partier, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.
"Klart att jag är bekymrad"
Småpartierna i alliansen fortsätter att kämpa med dåliga opinionssiffror. För andra mätningen i rad är Centern det minsta partiet, denna gång med 3,0 procent.
– Det är klart att jag är bekymrad, det vore konstigt annars. Samtidigt är jag övertygad om att vi har möjlighet att göra ett bra valresultat. Men det kommer kräva hårt arbete, mycket tålamod, konsekvens, bra dialog och nya politiska förslag, säger Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet.
Men KD är inte mycket bättre. I förra mätningen låg de över spärren, men är nu tillbaka utanför riksdagen med 3,4 procent.
– Det går upp och ned i opinionen men på en låg nivå. Det är inte bra. Vi fortsätter att arbeta med skolpolitiken där vi vill se mer lärarledd undervisning och en mindre administrativ börda för lärarna, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.
Lockas inte av profilen
Även om KD ligger bättre till än C så tror Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, att det är Göran Hägglunds parti som löper störst risk att åka ur.
– Väljarna lockas inte av KD:s värdekonservativa profil och det är inte så mycket som pekar på att de växer till. Centerpartiet har problem men jag tror att de kommer att komma tillbaka efter sin extrastämma nu i mars. De håller på att lappa ihop sig efter debatten kring idéprogrammet, säger Hinnfors.