Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholmsregionen kan hamna i karantän

Länsstyrelsen förbereder flera scenarion kring corona.
Information från smittskydd Stockholm på entrédörrarna till en vårdcentral.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Drottninggatan i centrala Stockholm.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Stora regioner i Kina och hela Italien har satts i karantän till följd av coronaviruset. 

Nu planerar länsstyrelsen i Stockholm för att kunna göra detsamma. 

– Vi tittar på hur det skulle slå om man inför rent geografiska avgränsningar, säger samordningschef Ola Slettenmark.  

Ola Slettenmark är samordningschef för länsstyrelsen i Stockholm och leder även organisationen Samverkan Stockholmsregionen, där totalt 37 aktörer ingår. 

Han säger att de olika regionala aktörerna tillsammans lyckades ”fånga händelsen tidigt”. De har jobbat med coronaviruset utifrån olika scenarier för att kunna rapportera till regering och riksdag vad olika åtgärder får för konsekvenser. 

– Det kan komma lägen som är oerhört belastande, oerhört utmanande och som ställer saker på sin spets. Då får man hantera det. Då är det prioriteringar som gäller, man kan inte göra så mycket annat, säger Ola Slettenmark. 

Han berättar att de inom organisationen Samverkan Stockholmsregionen nu ser över konsekvenserna av liknande åtgärder som tidigare tagits i Kina och Italien

– Vi tittar nu på hur det skulle slå om man inför rent geografiska avgränsningar. 

Som att spärra av vissa områden? 

– Eventuellt. Om man ser till Italien och hur de har stängt gränser regionalt och nationellt, vad blir effekterna av det? Det har vi börjat kolla på. Planer för sådant finns inte alltid från början, säger Ola Slettenmark. 

”Vill vara förberedda”

Men beslutet om att faktiskt införa avgränsningar inom Sverige är inte ett beslut som länsstyrelsen är med och fattar. När sådana åtgärder skulle kunna vidtas kan inte Ola Slettenmark svara på. 

– Det är en smittskyddsfråga. När man från nationell nivå ser att det är behövligt, skulle jag säga. 

Ola Slettenmark på Samverkan Stockholmsregionen.Foto: Press / Press

Men om man från nationell nivå säger att ”nu behöver vi avgränsa”, då är ni redo för att göra det? 

– Vi är i ett skede där vi i alla fall planerar för att det skulle kunna ske, utifrån ett väldigt mycket förvärrat läge så klart. Men ändå, vi vill vara förberedda. Vi tittar på det och jobbar med dom frågorna nu för att säkra att vi har en förståelse, planering och beredskap för hur det skulle kunna gå till.

Då skulle man stänga av hela Stockholmsregionen? 

– Ja, den frågan är ju rent smittskyddsstrategisk och primärt en fråga för central nivå. 

Det finns planer att det skulle kunna genomföras om det finns sådana krav? 

– Ja. Och den här typen av scenarier och planering kan inträffa av olika orsaker. 

– Vårt grundläggande arbetssätt och genomförande är samma oavsett om det är terrorattack på Drottninggatan, kraftigt snöfall eller att det nu är ett väldigt utdraget, omfattande förlopp. De stora skillnaderna är ju att det här är nationellt omfattande och internationellt. Vi rår inte över alla beslut som vi annars gör i en lokal händelse, säger Ola Slettenmark.  

Privata aktörer som tolkar 

Ett annat scenario som organisationen tittat på, liksom många andra svenska regioner och myndigheter, är stora personalbortfall på uppemot 30 procent. 

Klarar ni ett sådant personalbortfall? 

– Det handlar om hur länge det pågår. Men man kan ju göra extravaganta schemaläggningar och prioriteringar. Att köra all ordinarie verksamhet men med 30 procent av personalen borta – det kommer ingen klara över tid, säger Ola Slettenmark. 

Hur kommer det här att märkas för allmänheten? 

– Utöver inställda arrangemang och eventuell påverkan på skolor och förskolor på grund av smittskyddsåtgärder beror det nog mer på hur privata aktörer väljer att tolka rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Restauranger, nöjesutbud och så vidare, om dom hålls öppna. Men det är inget vi kan styra över. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

Detta är Samverkan Stockholmsregionen

Aktörerna inom Samverkan Stockholmsregionen är bland annat: 

 

Kommunerna i Stockholms län

Kustbevakningen

Länsstyrelsen i Stockholm län

Försvarsmakten

Polisen i region Stockholm

SOS Alarm

Storstockholms brandförsvar

Trafikverket

 

Totalt ingår 37 aktörer. 

Expressen TV sänder direkt.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.