Bilden visar de rispor Mattias Bernhardsson fick av kniven. Bilden är tagen från Södersjukhuset. Foto: JOEL ERIKSSON
Bilden visar de rispor Mattias Bernhardsson fick av kniven. Bilden är tagen från Södersjukhuset. Foto: JOEL ERIKSSON

Stockholmspolitiker misshandlad av nazister

Publicerad
Uppdaterad
Haninges kommunpolitiker Mattias Bernhardsson, 29, misshandlades på söndagskvällen av flera personer i Jordbro, söder om Stockholm.
- De slog mig med knogjärn och rispade mig i ansiktet, säger han till Expressen.se.
Bernhardsson, som representerar Rättvisepartiet socialisterna, i Haninge kommun blev attackerad när han var på hemväg i Jordbro på söndagskvällen.
Jag märkte att någon förföljde mig, vände mig om och såg ett gäng rakade, biffiga killar. En av dem hade bomberjacka. Jag förstod direkt att det avr nazister, säger han till Expressen.se.
Han drog upp telefonen ur fickan och ringde till en kompis och bad honom kontakta polisen.
Några sekunder senare flög männen på honom. Mattias Bernhardsson rispades i ansiktet med kniv och fick ta emot flera slag med knogjärn.
Bernhardsson slet sig loss och försökte springa undan, men männen kom ikapp honom. springa men förföljarna kom ifatt.
- Personen med rånarluva högg mot mitt ansikte med en kniv, berättar han.
Därefter sprang männen mot en bil, och körde iväg.

Demonstrerade mot kriget

Det var den andra attacken på en helg för Bernhardsson. I lördags blev han och en partikamrat attackerade av flera män i samband med en demonstration mot USA:s krig i Irak.
- Jag har varit politisk tillräckligt länge för att förstå att en koppling är trolig mellan de två fallen, säger han.
När Expressen.se når 29-åringen har han precis tagit till hem från Södersjukhuset.
- Det känns inte kul det här. Jag är arg. Samtidigt tycker jag att de här personerna är väldigt fega som maskerar sig och använder våld. Det tyder på noll politiskt självförtroende.
Rättvisepartiet socialisterna kommer nu att mana till demonstration mot det rasistiska och nazistiska våldet i slutet av veckan.
Kommer ni gå ut öppet med att demonstrationen ska vara fredlig och inte innehålla inslag av våld efter det som har inträffat?
- Självklart tar våldet fokus från frågorna, men vi har inte gått ut med någon sån uppmaning, nej, säger han.
Söndagens händelse är polisanmäld.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag