MISSNÖJD VATTENDRICKARE. Matilda Staflund, 22, från Stockholm, dricker flera liter kranvatten varje dag. "Uppenbarligen är vattnet inte så bra som man föreställer sig. Det låter rätt äckligt med mediciner i vattnet, men man kan ju inte sluta att dricka vatten." Bilden är ett montage. Foto: Huber Martina
MISSNÖJD VATTENDRICKARE. Matilda Staflund, 22, från Stockholm, dricker flera liter kranvatten varje dag. "Uppenbarligen är vattnet inte så bra som man föreställer sig. Det låter rätt äckligt med mediciner i vattnet, men man kan ju inte sluta att dricka vatten." Bilden är ett montage. Foto: Huber Martina

Stockholms vatten sämre än New Yorks

Publicerad
Uppdaterad
Dricker du kranvatten? Då får du i dig tre olika smärtstillande och blodtryckssänkande mediciner. Stockholmsvattnet är sämre än i både New York och Amsterdam, enligt en ny internationell studie.
Vi kissar ut och spolar ner mängder med läkemedel varje dag. Reningsverken kan inte filtrera bort medicinerna - och slutligen hamnar de i våra vattenglas.
- Vad det får för effekter för hälsan vet vi inte i dag, säger Åke Wennmalm, miljödirektör vid Stockholms läns landsting.
Nu har Stockholms kranvatten jämförts med vattnet i andra städer runtom i världen, i en undersökning som Stockholms läns landsting låtit göra, och som Expressen har tagit del av.
Och resultatet är nedslående.
Stockholmsvattnet innehöll rester från tre olika läkemedel - och placerade sig därmed i mitten på världsrankingen.
Storstäder som Amsterdam, Manchester, New York och Hongkong klarade sig bättre än Stockholm.

Målet är noll

- Självklart är noll läkemedel målsättningen. Vi vill inte ha några läkemedel alls i vårt kranvatten, säger Åke Wennmalm.
Sannolikt innehåller kranvattnet i andra städer i Sverige ungefär lika mycket medicinrester som i Stockholm - eftersom reningsverken är byggda på samma sätt i hela landet.
Enligt Åke Wennmalm borde reningsverken bli bättre - men det innebär stora kostnader.
- Jag tror dock att människor är villiga att betala mer för dricksvattnet, om det höll en bättre kvalitet.
Anna Wahlgren
Anna Wahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag