Stockholms vädjan: Vill ha färre flyktingar

Chris Heister vill ta emot färre flyktingar nästa år.
Foto: Lisa Mattisson
Sedan mars kan ingen kommun säga nej till att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd som ska lämna Migrationsverkets boenden.
Foto: Fredrik Samuelson

Bostadsbristen i Stockholms län gör det svårt att ta emot nyanlända.

Det säger landshövding Chris Heister.

– Jag tycker att regeringen måste ta hänsyn till bostadssituationen innan man beslutar hur många nyanlända som länet ska ta emot nästa år, säger hon.

Sedan mars kan ingen kommun säga nej till att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd som ska lämna Migrationsverkets boenden.

Stockholms län ska i år ta emot 6 689 nyanlända – en tredjedel i landet.

– Men länets kommuner har bara lyckats ta emot en femtedel av dem. Ändå har de fördubblat sitt mottagande mot förra året, säger Chris Heister, landshövding i Stockholms län.

Pekar på stor bostadsbrist

Orsaken är bostadsbrist – trots att Stockholms län förväntas bygga 16 000 bostäder i år.

– Kommunerna försöker få fram tillfälliga bostäder, modulbyggen och få fastighetsägare att hyra ut delar av sin bostad. Även om vi bygger så det knakar räcker det inte, säger Chris Heister.

Sedan mars kan ingen kommun säga nej till att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd som ska lämna Migrationsverkets boenden.
Foto: Fredrik Samuelson

Nu vädjar hon till regeringen om att ta större hänsyn till den stora bostadsbristen när man bestämmer hur många nyanlända flyktingar länet ska ta emot nästa år.

– Det är min skyldighet som landshövding att berätta för regeringen om hur det ser ut i länet. Situationen är svår. Fortfarande är det väldigt många som ska placeras i år. Därför vill jag säga till regeringen att ta hänsyn till detta. Kommunerna gör allt vad de kan, men det är svårt om vi inte löser bostadssituationen.

Ska träffa bostadsministern

Vad händer annars?

– Då kommer situationen bli praktiskt taget ohållbar med en alldeles för dålig integration. Det blir ingen bra start att lära sig svenska och komma in på arbetsmarknaden om man inte har ett bra boende.

Men så här ser det ut på många andra håll i Sverige och många andra kommuner säger samma sak?

– Jag tycker att man inte bara ska titta på län för län. Regeringen har inte tagit hänsyn till bostadssituationen när man tittar på Sverige som helhet och det tycker jag att man måste göra nu. Jag ska träffa bostadsministern i morgon för att se vad man göra för att få fram fler bostäder snabbare. Det viktigaste är att få till ett bra mottagande så att vi får en bra integration.

SÅ FÖRDELAS FLYKTINGAR LÄN FÖR LÄN

Fördelningstal för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd 2016:

Stockholms län: 6 689

Uppsala län: 1 082

Södermanlands län: 354

Östergötlands län: 829

Jönköpings län: 653

Kronobergs län: 249

Kalmar län: 377

Gotlands län: 192

Blekinge län: 132

Skåne län: 2 766

Hallands län: 763

Västra Götalands län: 3 577

Värmlands län: 509

Örebro län: 452

Västmanlands län: 380

Dalarnas län: 616

Gävleborgs län: 236

Västernorrlands län: 302

Jämtlands län: 237

Västerbottens län: 635

Norrbottens län: 672

Riket: 21 702

Källa: Arbetsförmedlingen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.