Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholms stad har börjat beslagta elsparkcyklar

Elsparkcyklarna har även orsakat olyckor.
Stockholms stad har börjat forsla bort elsparkcyklar som står dåligt parkerade. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under fredagen beslagtogs 22 elsparkcyklar – alla bolag hämtade ut dem igen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stockholms stad har börjat beslagta elsparkcyklar, skriver Breakit. 

På fredagen hämtades totalt 22 elsparkcyklar in – och bolagen tvingas betala 500 kronor för att få tillbaka dem. 

Syftet är att förbättra framkomligheten på Stockholms gator. 

Under sommaren har svenska städer invaderats av elsparkcyklar och antalet bolag som erbjuder tjänsten har växt i nästan samma takt. 

Röster har höjts mot att framkomligheten försämras avsevärt då många cyklar stå olämpligt parkerade. 

Därför har Stockholms stad nu börjat beslagta de elsparkcyklar som står dåligt parkerade. Under fredagen forslades 22 elsparkcyklar bort, skriver Breakit. 

– Det här var det första testet av de här kontrollerna. Trafikkontoret höll på i tre timmar och det stora här var att göra bedömningen, vilka elsparkcyklar kan vi flytta. Elsparkcyklar och cyklar får stå på trottoaren enligt lagstiftningen. Men de får inte stå så att de hindrar framkomligheten, säger Daniel Helldén vid Stockholms stads trafikborgarråd till Breakit. 

Stockholms stad har börjat beslagta elsparkcyklar

De bolag som får elsparkcyklar beslagtagna tvingas betala 500 kronor för att hämta ut dem igen. 

I morgon, onsdag, ska ännu fler elsparkcyklar beslagtas. Senare kommer man utreda och ta fram rutiner för hur det ska fungerar i större omfattning, skriver Breakit.

– Det är det man tittar på när man gör de här kontrollerna. För varje elsparkcykel som hämtas ut får bolagen betala 500 kronor. Tanken är att det ska täcka kostnader runtomkring. Men det är svårt att säga hur stora resurser som kommer att krävas, säger Daniel Helldén till sajten. 

Han uppger också att alla bolag hämtade ut de beslagtagna elsparkcyklarna.