Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholms slott på väg att falla sönder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stockholms slott håller på att vittra sönder.
Foto: Scanpix/Linda Thörner

Stockholms slott vittrar sönder. 

Förra veckan rasade ett tre kilo tungt block ner på borggården - från 20 meters höjd. 

Nu sätts nät upp för att förhindra att någon krossas av den svenska monarkins högborg.

Nästan hälften av Stockholm slotts fasader är av sandsten. Att den vittrat har alltid varit ett problem, men nu har det blivit ännu värre.

 – Sedan februari har det försämrats rätt hastigt, säger Lotta Günther vid Statens fastighetsverk.

 Senast förra veckan rasade en del av ett kapitäl, den utsmyckade överdelen till en pelare, ner på borggården. Ingen kom i vägen för 3-kiloklossen, som föll från nära 20 meters höjd. Men nu griper Fastighetsverket in för att undvika en eventuell framtida olycka.

 – Risken är liten men den finns, om sandsten faller i huvudet på någon skulle följderna bli katastrofala, säger Lotta Günther.


Nät sätts upp

 Värst utsatt är solsidorna, mot söder och väster och nu ska nät upp för att skydda mot fallande stenar. Redan på torsdagen sattes ett nät upp på prov på borggården men fler modeller av nät och fästanordningar ska provas innan man sätter upp för att skydda alla riskabla delar av fasaden.

 – Hovet beklagar förstås men inser att man inte kan ta sådana risker, säger Lotta Günther.

 Näten blir en tillfällig lösning. En undersökning om hur man kan rädda slottet från vittringen pågår för fullt, men den beräknas inte vara klar förrän februari. En underhållningsplan för de kommande 50 åren ska plockas fram.

 Raset förra veckan var det tredje. Ytterligare ett sandstensblock har rasat på borggården tidigare och för två år sedan föll en bit från takbalustraden ner på Lejonbacken, vilket ledde till omedelbara insatser för att säkra med ståltråd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.