Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholms skolborgarråd lämnar Stadshuset efter 21 år

Lotta Edholm (L).
Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Lotta Edholm (L) med partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Lotta Edholm (L), skolborgarråd i Stockholm, lämnar Stadshuset efter 21 år. 

– Jag gör det nu för att ge min efterträdare gott om tid inför nästa val, säger hon till Dagens Nyheter.

Men vem som ska ersätta henne är ännu inte bestämt.

Edholm har varit heltidspolitiker i Stockholms stadshus sedan 1998. Hon utsågs till gruppledare i Stadshuset efter Jan Björklund inför valet 2006. 

Edholm var skolborgarråd 2006–2014, oppositionsborgarråd 2014–2018 och skolborgarråd 2018 efter valet.

Det var för bara några veckor sedan som Lotta Edholm bestämde sig för att lämna politiken. Under onsdagen informerades personalen och partikamraterna om att hon lämnar sin post som skolborgarråd och som Liberalernas gruppledare i Stockholm.

Lotta Edholm: ”Björklund blev inte förvånad”

Jan Björklund och Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm, var bland de första som fick veta att Edholm hade beslutat att avgå. 

 – Björklund blev inte förvånad, men kanske lite överraskad över tidpunkten, men jag gör det nu för att ge min efterträdare gott om tid inför nästa val, säger Lotta Edholm till tidningen.

Så här beskriver hon för tidningen hur det känns att sluta:

– Både stolthet och lättnad. Absolut inte trötthet. Det är jag för lat för. Sten (Nordin, Moderaternas tidigare ledare i Stadshuset) och jag kom fram till att nyckeln till att orka med det här jobbet är att kunna komma ned i varv snabbt. Då kan man slappna av och slippa riskera att bli utbränd, säger Edholm till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.