New York, Barcelona, Paris, Köpenhamn, London, Oslo – och nu Stockholm.
Hittills väntas sju länder att uppnå målet att bli fossilbränslefritt till 2040.
C40 – ett globalt nätverk som samlar de största städerna i världen och arbetar för att bekämpa klimatförändringar – har gjort en granskning av Stockholms klimatarbete, och kommit till slutsatsen att staden är i fas med att kunna klara de mål Parisavtalet kräver.
– De har tittat på ifall det är reella satsningar, eller bara snack, säger Katarina Luhr (Mp), miljöborgarråd i Stockholm.
https://twitter.com/c40cities/status/1006094395546927104Kolkraftverk ska stängas
Enligt Katarina Luhr handlar det både om att minska klimatutsläppen, men också om att klimatanpassa staden.
Där spelar bland annat el- och uppvärmning av bostäder en viktig roll.
– När det kommer till el- och uppvärmning har vi till viss del gått över till förnybara bränslen, till exempel kraftvärmevärk som drivs av skog eller pellets. Men vi har kvar ett kolkraftverk i Värtahamnen, och där har vi fattat ett beslut om att det ska stängas senast 2022, säger hon och tillägger:
– Det betyder att varje Stockholmare kommer att släppa ut ungefär ett halvt ton koldioxid mindre per år – än vad de gör i dag.
"El-bilar är framtiden"
Enligt Katarina Luhr är vägtrafiken den största utmaningen.
– Många bilar drivs av fossila bränslen. Därför måste vi jobba med både att underlätta för bilägare att kunna tanka med förnybart, eller att ladda om man nu kör elbil, säger hon.
Katarina Luhr berättar att de just nu håller på att bygga ut laddningsstrukturen i Stockholm, och att de även jobbar med att göra mer biogas.
– Vi tror att elbilarna kommer att spela en jätteviktig roll. I dag satsar vi mycket på el- och biogas, det är framtidens drivmedel här, säger hon.
De sju städerna
Hittills förväntas följande sju städer vara fossilbränslefria år 2040:
New York
Barcelona
Paris
Köpenhamn
London
Oslo
Stockholm