Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholmarna allt mer rädda för brott

Senaste nytt från Expressen TV
Stockholmarna känner sig allt mer otrygga, visar en ny undersökning. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alltfler stockholmsbor känner sig otrygga och rädda på stadens gator.

Det visar en länsstyrelsens stora medborgarundersökning, rapporterar 

Dagens Nyheter

Undersökning som Länsstyrelsen utfört bygger på utfrågningar av medborgare i Stockholms län, vilket rymmer en befolkning på över 2,3 miljoner människor. 

Av dessa svarar var tredje länsbo att de någon gång under det senaste året känt sig så pass otrygga att de avstått från en aktivitet. Det är en ökning med minst tio procent sedan samma fråga ställdes 2011. 

Stockholmare känner sig otrygga

I kommunerna Botkyrka, Sigtuna, Järfälla, Upplands-Bro och Huddinge är andelen större. Där svarar fyra av tio att de medvetet avstått från en aktivitet på grund av rädsla. 

– Andelen som känner sig otrygga har ökat kontinuerligt de senaste åtta åren, och det gäller i alla sammanhang och på alla platser. Dessutom är det vanligare att unga upplever rädsla och otrygghet än att äldre gör det, säger Gunhild Graseman, analytiker på länsstyrelsen, till Dagens nyheter. 

– Det handlar om en självupplevd otrygghet, som kan anses mer eller mindre berättigad.

”Väldigt tydliga skillnader”

Undersökningen visar ingen ökning i andelen stockholmsbor som säger sig ha blivit utsatta för brott. En av tio boende i Stockholms län har angivit att de utsatts för våld eller hot om våld under de senaste tolv månaderna. 

– Den tillit vi känner till andra människor har inte heller förändrats så mycket, vi ser ingen kontinuerlig minskning. Samtidigt är det väldigt tydliga skillnader avseende ålder, yngre anser i mindre utsträckning än äldre att det går att lita på andra människor, säger Graseman.

Unga kvinnor känner sig extra otrygga, enligt undersökningen. Sex av tio har oroat sig för våld eller hot om våld det senaste året. 

Så gjordes undersökningen

Länsstyrelsen i Stockholms län har genomfört medborgarundersökningar vartannat år sedan 2011. 2019 års undersökning är en urvalsundersökning som omfattar 14 000 personer i Stockholms län i åldrarna 18–85 år.

Svarsfrekvensen om 44 procent innebär att undersökningen bygger på svaren från 6 200 personer

 

Källa: DN

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs felaktigt att DN/Ipsos genomfört undersökningen. Det är alltså länsstyrelsen i Stockholms län som står för undersökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.