Stockholmare öppnar sina hem efter attacken

Ida Kvarndal, 36, är en av dem som erbjuder tak över huvudet till människor som inte kan ta sig hem under hashtaggen #openstockholm.
Foto: Privat
Under fredagen skakades Stockholm av ett terrorattentat då en lastbil körde in i Åhléns city.
"Terror kan inte besegra oss. Kärlek är starkare än sin blinda hat." skriver en användare på Twitter under hashtaggen #PrayforSweden.
Foto: Skärmdump

Sveriges huvudstad är skakad av terror.

Mitt i kaos och oro öppnar Stockholmare upp sina hem och arbeten för främlingar som behöver hjälp under hashtaggen #openstockholm på sociala medier.

– Jag tycker att det visar på medmänsklig handlingskraft, säger Ida Karlbom, 36, som erbjudit sitt kontor till alla som behöver värme och en lugn plats.

Efter terrorattentatet i huvudstaden öppnar Stockholmare sina hem och sina hjärtan för de som behöver hjälp.

Under hashtaggen #openstockholm erbjuder människor skjuts, mat, och trygghet till de som inte kan ta sig hem. Under tidigare terrorattentat, som det i London i mars, syntes motsvarande hashtaggar på sociala medier som Facebook och Twitter.


LÄS MER: Lastbil har kört in i folkmassa i Stockholm


En av dem som har erbjudit tak över huvudet till stockholmare som inte kan ta sig hem är Ida Karlbom, 36. Hon var på sitt kontor när nyheterna om attacken nådde henne och hennes kollega.

– Jag skulle egentligen åka till förskolan och hämta min son, men vågade inte gå ner i tunnelbanan. Så jag och min kollega bestämde oss för att stanna kvar på kontoret

"Var mycket folk på gatan"

Det var Idas kollega som först skrev på Facebook att kontoret på Riddargatan fanns öppet för de som inte kunde ta sig hem.

– Vi såg att det var ganska mycket folk på gatan utanför och hörde att tunnelbanan var avstängd vid Stureplan, då är man rätt strandsatt här. Vi tänkte att det säkert var jättemånga som inte kunde komma hem och då var de välkomna hit i stället.

Fanns ingen tvekan

Till exempel såg en annan kvinna som satt ensam i samma byggnad hashtaggen, och kunde ansluta till Ida och hennes kollega.

– Vi funderade på om vi skulle ta oss hem till min kollega, men vi väntar lite i stället. Det känns onödigt att ta den risken.


LÄS MER: Vladimir Putin: "Vi lider med det svenska folket"


För Ida Karlbom fanns det ingen tvekan om att öppna upp kontoret till andra som sitter fast.

– Jag tycker att det visar på medmänsklig handlingskraft. Det visar också vi också är väldigt snabba i Sverige, eller i Stockholm på att sprida sådant här och dela med oss till andra. Det var självklart för oss att haka på det.

Pray for Stockholm

Människor världen över visar nu sitt stöd genom att använda hashtaggen #prayforstockholm.

Den används i sociala medier av personer som vill visa att de tänker på och stöttar de som drabbats eller berörts av attacken.

I skrivande stund har över 2 000 personer använt den på Twitter och ännu fler på Facebook.

Hashtaggen började ursprungligen användas efter terrorattacken som skedde november 2015, under en spelning på Bataclan i Paris, Frankrike. Då var det i stället #PrayforFrance som delades.https://twitter.com/VictorVincze/status/850380999968129025

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.