Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholmare kan stoppas från påskresor till Gotland

Visby på Gotland.
Foto: HELENA LARSSON / NATURFOTOGRAFERNA/IBL
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Infrastrukturminister Tomas Eneroth avböjer att kommentera uppgifterna om stoppa andra utöver de folkbokförda.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Diskussioner har förts i regeringen om att stoppa alla resor till Gotland inför påsken, förutom för dem som är folkbokförda på ön, erfar Expressen.

Men på fredagen säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till TT att det inte är aktuellt, efter dialog med Gotlandsrederiet. 

– De har själva tagit ansvar för att reducera antalet passagerare, säger han. 

Trots rekommendationerna om att stanna hemma finns en oro inom såväl regeringen som ansvariga myndigheter att påsken ska innebära att smittspridningen i landet ökar kraftigt.

Och Gotland, där många stockholmare har hus, har nu identifierats som särskilt sårbart med tanke på den normalt sett stora anstormningen av stockholmare och den begränsade vårdkapaciteten i regionen.

Tidigare har även Jämtland och Härjedalen, med sina fjällanläggningar, pekats ut. Men sedan Skistar meddelat att de stänger alla sina fjällanläggningar där anses de två regioner inte längre utgöra ett bekymmer.

Kan stoppa stockholmare

– Gotland finns kvar som problem. Om man inte hörsammar rekommendationerna om att stanna hemma får man titta på ett stopp för trafiken, säger en regeringskälla till Expressen.

Diskussioner har redan förts mellan flera departement och myndigheter, enligt Expressens uppgifter. Såväl Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Trafikverket ska ha varit involverade i diskussionerna med regeringen. 

Eftersom de som är folkbokförda på Gotland har en egen bokning av biljetter på gotlandsfärjan med rabatterade priser, skulle det möjligöra att stoppa stockholmarna och alla andra som inte är folkbokförda på ön från att resa dit.

I Stockholm inleds skolornas påsklov nu på lördag och regeringen hopps nu få tydliga signaler om att folk inte reser till Gotland. Men får man inte det är man öppna för ett resestopp på färjorna. 

– Vi är inte där än och vi hoppas att man följer de starka uppmaningar som finns, säger Expressens källa. 

Löfven: ”Res inte, tänk om”

Regeringen har de senaste dagarna också skärpt tonläget och blivit skarpare i sina uppmaningar. I samband med statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen upprepade Stefan Löfven sin uppmaning att inte resa.

– Vi måste alla hjälpas åt och säga: Den här resan, är den nödvändig? Eller är den inte nödvändig? Riskerar jag att med den här resan bidra till smittspridningen. Riskerar jag att försvåra för sjukvården. Res inte, tänk om, sa han. 

Tar regeringen steget och stoppar resorna till Gotland kommer det sannolikt ske strax innan påskhelgen nästa vecka. 

Men på fredagsmorgonen säger statsrådet att det inte är aktuellt att stoppa trafiken, efter dialog med Gotlandsrederiet. 

– Det är inte aktuellt att stoppa Gotlandstrafiken. Vi har en bra dialog med Gotlandsrederiet. De har själva tagit ansvar för att reducera antalet passagerare, så det är inte någon risk för smittspridning, säger Eneroth till nyhetsbyrån TT.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

Jenny Madestam: Därför är det lugnare i politiken just nu

Jenny Madestam om dagens debatt i Riksdagen: ”Inte så mycket konfrontation”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.