Stockholmare: Därför var vi i Kärrtorp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lisa Skogström, 30, och William Lindblad, 29, med dottern Lou, 10 månader.– Häromdagen såg jag tre skinnskallar vid Sergels torg. Det var många år sedan jag såg dem i city. Det är tyvärr en hård ton både från extremhögern och extremvänstern, säger William Lindblad.
Foto: Stefan Söderström
Christina Göransson, 64:– Sociala medier tror jag har skapat det allt hårdare samhällsklimatet. Anonyma personer kan skriva rasistiska budskap på vilken nätsajt som helst. Det är hemskt.
Foto: Roger Vikström
Kristoffer Johnsson, 36: – Det krävs en uppryckning från samhället för att inte rasismen ska sprida sig. Det är extra viktigt att vi står emot sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.
Foto: Roger Vikström
Lasse Lindberg, 62:– När jag såg scenerna från förra helgens manifestation kändes det surrealistiskt och jag ville verkligen komma hit och visa mitt stöd, säger han.
Foto: Stefan Söderström
Julieta Cardenas Cederlöf, 17:– Det var jag som reagerade på hur hela gymnasiet i Kärrtorp sprejades ner med nazistiska budskap. Men när jag mejlade skolans ledning fick jag aldrig svar.
Foto: Roger Vikström

I dag tog stockholmarna en paus i julruschen – för att demonstrera.

Runt 16 000 personer kom till Kärrtorps IP för att visa sitt motstånd mot nazism och rasism.

– Häromdagen såg jag tre skinnskallar vid Sergels torg. Det var många år sedan jag såg dem i city. Det är tyvärr en hård ton både från extremhögern och extremvänstern, säger William Lindblad, 29. 

Välkända politiker fanns i vimlet. Välkända artister stod på scenen.

Men majoriteten av de 16 000 som deltog i nätverket Linje 17:s manifestation mot nazism och rasism på Kärrtorps IP i dag var helt vanliga människor som ville ta ställning.

Lasse Lindberg, 62, är uppvuxen i Kärrtorp men bor i dag i Tyresö sydost om Stockholm.

– När jag såg scenerna från förra helgens manifestation kändes det surrealistiskt och jag ville verkligen komma hit och visa mitt stöd, säger han.

Förra helgens manifestation var ett svar på den ökande nazistiska närvaron i Kärrtorp med omnejd, som gymnasisten Julieta Cardenas Cederlöf, 17, fått uppleva på nära håll.

– Det var jag som reagerade på hur hela gymnasiet i Kärrtorp sprejades ner med nazistiska budskap. Men när jag mejlade skolans ledning fick jag aldrig svar. Det tog tre veckor innan de satte sig ner med mig och elevkåren, säger hon.

Många av de som letat sig till idrottsplatsen var upprymda av stämningen, men flera tycker sig samtidigt ana ett hårdare klimat i Sverige.

– Vilket fantastiskt event! Det krävs en uppryckning från samhället för att inte rasismen ska sprida sig. Det är extra viktigt att vi står emot sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, säger Kristoffer Johnsson, 36.

William Lindblad, 29, var på plats med sin partner Lisa Skogström, 30, och dottern Lou 10 månader.

– Häromdagen såg jag tre skinnskallar vid Sergels torg. Det var många år sedan jag såg dem i city. Det är tyvärr en hård ton både från extremhöger och extremvänstern, säger han.

Christina Göransson, 64, spekulerar i att förklaringen till den hårdare tonen hänger ihop med tekniska framsteg.

– Sociala medier tror jag har skapat det allt hårdare samhällsklimatet. Anonyma personer kan skriva rasistiska budskap på vilken nätsajt som helst. Det är hemskt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.