Sportlovet har precis börjat i Stockholm – men några som inte är lediga är tjuvarna. Nu varnar polisen för deras nya tillvägagångssätt. Foto: Nils Petter NilssonSportlovet har precis börjat i Stockholm – men några som inte är lediga är tjuvarna. Nu varnar polisen för deras nya tillvägagångssätt. Foto: Nils Petter Nilsson
Sportlovet har precis börjat i Stockholm – men några som inte är lediga är tjuvarna. Nu varnar polisen för deras nya tillvägagångssätt. Foto: Nils Petter Nilsson
Gärningsmännen lyckades bryta sig in i bostäder, tog saker och lämnade husen – allt på under fem minuter. Foto: ArkivGärningsmännen lyckades bryta sig in i bostäder, tog saker och lämnade husen – allt på under fem minuter. Foto: Arkiv
Gärningsmännen lyckades bryta sig in i bostäder, tog saker och lämnade husen – allt på under fem minuter.  Foto: Arkiv

Varningen: Så slår tjuvarna till på lovet

Publicerad

Sportlovet har precis börjat i Stockholm – men några som inte är lediga är tjuvarna.

Nu varnar polisen för ett nytt svenskt tillvägagångssätt, och uppmanar att hellre ringa en gång för mycket än för lite.

– Man passar på när man vet att folk har åkt bort, säger Håkan Karlsson, stationsbefäl Stockholm Nord.

Sportlovsveckan i Stockholmsområdet har precis inletts.

Det betyder att tjuvarna nu har en högtidsstund.

På fredags– och lördagskvällen åkte polisen ut på åtta pågående inbrott inom loppet av några timmar i Täby, Danderyd, Vallentuna, Åkersberga och Vaxholm. Det skriver polisen på sin Facebooksida.

Värst drabbade är Danderyd och Täbys kommuner, enligt Mitt i.

Tillvägagångssätten har varit ovanligt. Många larm, de flesta installerade i villor, kom nästan samtidigt.

Tjuvarna slår till under loven, när många är lediga.Foto: Annika Af Klercker

Gärningsmännen lyckades bryta sig in i bostäder, tog saker och lämnade husen – allt på under fem minuter.

Eftersom larmen kom nästan samtidigt tar det mycket av polisens resurser, och nu uppmanas invånarna att ha extrakoll.

 

LÄS OCKSÅ: Tjuvarnas knep – tankar för dina pengar

 

Då passar tjuven på

När Expressen pratar med några poliser, menar de att tjuven titt som tätt slår till i välbärgade områden, som Täby och Danderyd, när det är lov och de boende ofta har åkt bort.

– Man passar på när man vet att folk inte är hemma, säger Håkan Karlsson, stationsbefäl Stockholm Nord.

 

LÄS MER: Hjältepolisen ”Bosse” i dramatisk biljakt

 

Tillvägagångssätten har varit ovanligt. Många larm, de flesta installerade i villor, kom nästan samtidigt.Foto: Shutterstock

– Jag har aldrig varit med om så pass många inbrott under så kort tid. Antingen är det en väldigt slumpmässigt, men att det händer två dagar i rad gör att det verkligen känns organiserat. De spår är vi skor vi hittat i snön vid de olika inbrottsplatserna är väldigt lika, menar Boxiao ”Bosse" Pan på Täbypolisen.

– När det är lov, eller semester och sommar brukar det bli en ökning på inbrotten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag