Varglarm i Danderyd:
"Fick absolut lite puls"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Holmström och hunden Manne fick en spännande promenad.
Foto: Privat
Foto: Google maps

När Lena Holmström var ute med hunden Manne i västra Danderyd såg hon något som är få förunnat – en trolig varg mitt i tätbebyggelsen.

Men hon blev aldrig rädd.

– Det var mest en häftig känsla när jag och Manne stod där och tittade på vargen.

Det var i torsdags eftermiddag, vid femtiden, som Lena Holmström tog med sig sin hund, Manne, på en promenad i västra Danderyd norr om Stockholm.

De höll som vanligt till vid Danderyds golfbana, och till en början fick Manne springa fritt.

– Sedan kopplade jag honom ungefär mitt på golfbanan. När jag sedan tittar upp, så ser jag vargen. Jag kände direkt att det var en varg, säger Lena Holmström.

Har ingen bekräftelse

Hon är dock noga med att poängtera att länsstyrelsen inte fastställt observationen med DNA eller spårning, eftersom snön smälte undan snabbt.

– Men i min värld ser jag den i profil när jag tittar upp. Vargen går cirka 50 meter framför mig, och korsar min väg. Jag ser den under en ganska lång stund, närmare en halv minut. Under den tiden tar sig vargen från den ena änden till andra änden av fältet, och sedan upp mot skogen (Rinkebyskogen).

Hur rörde sig vargen?

– Den liksom lunkade lätt, och hade en hukande stil. Den nosade inte, utan tog sig framåt i ett rakt spår.

Inga andra hundägare

Lena Holmström spanade efter andra hundägare, ”en matte eller husse”, men såg inga.

– Jag försökte hitta en förklaring, men jag kände hela tiden att det var en varg.

Blev du rädd?

– Jag kände nog mest att jag tänkte på min hund, och vad som hade hänt om den varit lös och sprungit fram. Jag blev ganska berörd, och jag fick absolut lite puls. Samtidigt tyckte jag att det var ganska häftigt.


SE MER: Filmkamera ska kartlägga rovdjur


En observation till

Lenas Holmströms iakttagelse under torsdagen var inte den enda i Danderydstrakten.

Under samma dag rapporterades det även in på Rovobs.se, hemsidan där länsstyrelsen följer upp allmänhetens tips, att en person ska ha observerat varg i skogen bakom Mörbylund: "Stora hundspår i snön" och "två platser där någon ätit fågel och även lämnat spillning".

Arne Söderberg, vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen som följer upp tipsen, menar att det blir svårt att varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Inte något nytt

– En av våra kvalitetssäkrare har kollar upp det. Tyvärr är det inte så mycket snö, så det går inte att säga så mycket om tassavtrycken. Sen har en observatör fotad sönderpetad spillning, men den går det inte att säga något om, säger Söderberg till StockholmDirekt.

Att varg skulle kunna skymtas i Stockholm är inte något nytt.

– Det är inte vanligt men när de är ute på vandring så kan de gå i stort sett var som helst och då även i tätbebyggda områden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.