Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våren har nu kommit till delar av Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det har varit tvåsiffriga temperaturer på flera ställen i landet. Under onsdagen var det 11,8 grader i Arvika och Västerås och 11,7 i Gladhammar medan Oskarshamn, Uppsala och Örebro hade 11,6 grader.
Foto: Colourbox / COLOURBOX
I helgen väntas dock ett bakslag efter de fina dagarna – det blir riktigt kallt. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Lasse Svensson

Våren har nått Stockholm! Och den är på gång i allt större delar av landet.

Men i helgen väntas ett bakslag.

– Det är vårlikt just nu, men det blir en tvärnit på söndag, säger meteorologen Johan Groth på väderinstitutet Storm.

Våren är på väg att omfamna allt större delar av Sverige. Under torsdagen gassade solen i Stockholm och många passade på att ta en kopp kaffe, och kanske en premiärglass utomhus efter lunchen.

Vi har nu haft en medeltemperatur över noll grader sju dagar i sträck vilket gör att det går att slå fast att den meterologiska våren faktiskt är här.

Våren har kommit till Stockholm

I Skåne och södra delarna av Götaland har det varit vår sedan slutet av februari, alltså i mer än två veckor.

– Hela Götaland har vår och det har blivit vår i delar av Svealand, i Närke och Västmanland och i någon prick vid Gävle, säger meteorologen Johan Groth.

Det har varit tvåsiffriga temperaturer på flera ställen i landet. Under onsdagen var det 11,8 grader i Arvika och Västerås och 11,7 i Gladhammar medan Oskarshamn, Uppsala och Örebro hade 11,6 grader.

Våren tar en paus

Men från och med fredagen tar våren en paus.

Längre norrut dröjer våren ett tag till. I Östersund brukar våren anlända runt den 11 april och i Kiruna får man vanligtvis vänta till den 1 maj.

– Våren går inte att stoppa och meteorologiskt kan man inte backa. Just nu har vi vårtemperaturer i nästan hela landet, ända upp i Tornedalen, säger Johan Groth.

– I och med att vi har ett bakslag nu så kommer det inte att bli vår där eftersom det ska vara en medeltemperatur över noll i sju dagar i sträck. Man får börja om igen sedan.

Iskallt på söndag

Det är ett djupt lågtryck som drar in från Norska havet och bakom det kommer det kyligare luft. Söndagen blir riktigt kylig.

– Det blir en kall morgon igen och det ser definitivt ut att bli minusgrader i nästan hela landet natten till söndag. Då ska man ta in sina känsliga blommor som man kanske har haft ute nu, eller täcka över, säger Johan Groth.

Vad är säkraste vårtecknet för dig?

– När man vaknar utan väckarklockan och det är ljust och man hör fåglar, det tycker jag är ett härligt vårtecken.

Tvärnit för våren

Så här ser väderprognosen ut för helgen och för början av nästa vecka, enligt meteorologen Johan Groth väderinstitutet Storm.

FREDAG DEN 17 MARS

– Det blir lite kyligare luft nu. På dagen kanske det kommer upp i en 4-7 plusgrader i södra Sverige. 3-6 plusgrader i mellersta Sverige och plusgrader även efter norra Norrlandskusten. Det är bara längst upp i norr och i Kiruna som det kommer att vara minusgrader mitt på dagen.

LÖRDAG DEN 18 MARS

– Då pratar vi frost långt ner i hela Svealand och inre Götaland till och med. Det blir säkert en solig och fin morgon, men kylig, med temperaturer under noll på de flesta håll utom kusterna i söder. Det blir mycket moln i södra Sverige och inte mer än 4-6 plusgrader. Det blir några plus längs Norrlandskusten och minus i övrigt, och fortfarande ostadigt i norra Norrland med mer snöfall. Där växer snötäcket de närmaste dagarna.

SÖNDAG DEN 19 MARS

– Det blir en kall morgon igen och det ser definitivt ut att bli minusgrader i nästan hela landet natten till söndag. Då ska man ta in sina känsliga blommor som man kanske har haft ute nu, eller täcka över. Fram på dagen kan det bli upp till sex grader som mest i Götaland, där det blir mycket moln. I östra Svealand blir 4-5 grader. I stora delar av Norrland blir det minusgrader mitt på dagen. Förutom i Götaland ser vi ut att få en solig dag.

MÅNDAG OCH TISDAG 20-21 MARS

– Det börjar bli mer ostadigt igen med mildare luft som kommer uppåt i landet, men kylan håller sig kvar i norr. Det är ingen vårvärme på gång utan kallare än vad vi haft den här veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.