Nu utreds om mässlingsfallen är en del i ett större utbrott. Mässlingen är en av världens mest smittsamma sjukdomar.
Nu utreds om mässlingsfallen är en del i ett större utbrott. Mässlingen är en av världens mest smittsamma sjukdomar.

Utredning efter oro för utbrott av mässlingen

Publicerad

Sedan januari har sju personer insjuknat i mässling runt Stockholm.

Nu utreder smittskyddsläkare smittspridningen för att se om det rör sig om ett större utbrott, uppger SVT Nyheter.

– Vi fokuserar på de allra minsta. För dem kan det vara väldigt allvarligt att få mässling, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm.

Det är två vuxna och fem barn i tvåårsåldern som har smittats i Stockholmsområdet.

Det senast hittade fallet var ett litet barn i norra Stockholm som blev sjukt i går.

De som främst riskerar att smittas är barn under 18 månader och ovaccinerade personer.

– Vad barnhälsovården nu gör i de områden vi har haft det här, är att vi aktivt på barnavårdscentralen uppmanar föräldrar att vaccinera, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, till SVT Nyheter.

Smittspårning pågår

Dessutom pågår smittspårning för att förhindra vidare spridning av den mycket smittsamma virussjukdomen.

Mässling är mycket smittsamt, man räknar med att runt 90 procent av de mottagliga insjuknar efter nära kontakt med en smittad.

– För att förhindra att fler smittas går vi också igenom vilka som är utsatta, och vad har de för skydd? Hinner man vaccinera eller ge annan behandling, som immunoglobulin? förklarar Per Follin.

Ovanligt i Sverige

Smittskyddet har också gått ut med information till sjukvårdsinrättningar om det misstänkta utbrottet, eftersom alla inte varit med om ett fall av mässling på grund av att det är så ovanligt i Sverige.

I Sverige ingår vaccin mot mässling i det allmänna barnvaccinationsprogrammet sedan 1970-talet.

I februari gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationer även till vuxna att se över sitt skydd mot mässling.

 

LÄS MER: Barn kan dö av mässlingen

 

Väldigt smittsam sjukdom

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Över 90 procent av dem som kommer i kontakt med en sjuk person blir infekterade om de saknar vaccinationsskydd.

Den som varit sjuk i mässling har livslång immunitet.

Den senaste epidemin i Sverige utbröt 1919, då 43 000 personer insjuknade. Sjukdomen kan leda till komplikationer och kan i ungefär ett fall per 1 000 orsaka akut hjärninflammation, som kan vara dödlig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag