Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En död i skjutning i Enskededalen

De skadade personerna hittades utomhus, deras skadeläge är än så länge oklart.Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Polisen talade om "ett antal skott".Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

En man i 25-årsåldern sköts till döds i Enskededalen i Stockholm.

Mannen sköts i huvudet, enligt uppgifter till Expressen.

– Han hade blivit träffad många gånger. Flera gånger i ansiktet och flera gånger i bröstet. För mig var det inga tvivel om att han var död, säger ett vittne som var bland de första på plats.

Ytterligare en man sköts i bröstet innan flera maskerade gärningsmän ska ha lämnat platsen.

Det var strax före klockan 23 på torsdagskvällen som polisen fick larm från flera inringare om att man hört smällar och skottliknande ljud i Enskededalen i södra Stockholm. 

– Vi fick samtal från flera personer som hörde smällar och skottliknande ljud, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Fördes till sjukhus

Två män anträffades utomhus med skottskador. Polisen talade om "ett antal skott". De skadade fördes till två olika sjukhus och under morgonen har polisen bekräftat att en av männen, född 1991, har avlidit.

Polisen kommenderade ut patruller till sjukhusen efter uppgifter om att många människor strömmat dit med anledning av skottlossningen. En av de skjutna männen är känd av polis sedan tidigare.

På brottsplatsen tog polisen upp jakten efter gärningsmännen med hjälp av hundpatruller. 

Tre maskerade individer uppges ha setts springa från platsen. Ytterligare två personer uppges ha lämnat platsen på cykel, en BMX-cykel och en vit cykel med bockstyre, enligt uppgifter som Aftonbladet har rapporterat.

– Flera personer ska enligt vittnen ha lämnat platsen. Det är oklart hur, säger Åsa Wallentin.

Mord och mordförsök

Ett vittne som Expressen har talat med var en av de första på platsen efter skottlossningen.

– Jag vaknade och så hörde jag en skottsalva på omkring åtta skott, säger han:

Vittnet berättar vidare att han såg tre, fyra personer som sprang och cyklade i panik för att fly från skottdramat.

Polisen håller även på att göra avspärrningar runt platsen för att kunna genomföra en teknisk undersökning. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Enligt uppgifter till Expressen blev den mördade mannen skjuten i huvudet. Vittnet ger samma uppgifter, men säger att mannen även hade flera skotthål i bröstet.

– Jag sprang fram till en kille som låg i buskaget. Han hade blivit träffad många gånger. Flera gånger i ansiktet och flera gånger i bröstet. För mig var det inga tvivel om att han var död, säger mannen och fortsätter:

– Den andre killen var skjuten i bröstet. Men han var pigg och omskakad och sa "de sköt honom!".

"Hållit en hel del förhör i går och inatt"

Under natten hämtades två personer in till förhör. De hördes, enligt Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, endast upplysningsvis och var inte misstänkta för brott.

Vid 13.30-tiden på fredagen var ingen gripen som misstänkt eller anhållen i sin frånvaro, enligt Lars Byström. 

Hur ser utredningsläget ut?

– Som vanligt är det massor med information att gå igenom. Vi har hållit en hel del förhör i går kväll och i natt. Det ska vi fortsätta med. Här gäller det att sammanställa allt så att man får någon form av helhetsbild. 

Finns det några övervakningskameror som kan ge intressant information?

– Det är något som vi normalt sett alltid kikar på, och det finns ju två tunnelbanestationer i anslutning till platsen, säger Lars Byström.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.