Stort polispådrag i Kista efter skottlossningen. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIXStort polispådrag i Kista efter skottlossningen. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Stort polispådrag i Kista efter skottlossningen.

 Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Bilen – med sönderskjuten ruta – där de skottskadade personerna ska ha hittats. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIXBilen – med sönderskjuten ruta – där de skottskadade personerna ska ha hittats. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Bilen – med sönderskjuten ruta – där de skottskadade personerna ska ha hittats.

 Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Polisens tekniker anländer till platsen. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENPolisens tekniker anländer till platsen. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Polisens tekniker anländer till platsen. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen Foto: ALEX LJUNGDAHLCarina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen Foto: ALEX LJUNGDAHL
Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sex till åtta polispatruller är på plats i Kista. Foto: ALEX LJUNGDAHLSex till åtta polispatruller är på plats i Kista. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sex till åtta polispatruller är på plats i Kista. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Skottlossningen ägde rum i Kista norr om Stockholm. Foto: GooglemapsSkottlossningen ägde rum i Kista norr om Stockholm. Foto: Googlemaps

Skottlossningen ägde rum i Kista norr om Stockholm.

 Foto: Googlemaps
Polisen fortsatte arbeta på platsen under natten. Foto: / ALEX LJUNGDAHLPolisen fortsatte arbeta på platsen under natten. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Polisen fortsatte arbeta på platsen under natten. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Polisens tekniker arbetar kring den bil där de bägge männen hittades. Foto: ALEX LJUNGDAHLPolisens tekniker arbetar kring den bil där de bägge männen hittades. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisens tekniker arbetar kring den bil där de bägge männen hittades. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Vid 01-tiden var polisens tekniker på plats för att undersöka brottsplatsen. Foto: ALEX LJUNGDAHLVid 01-tiden var polisens tekniker på plats för att undersöka brottsplatsen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Vid 01-tiden var polisens tekniker på plats för att undersöka brottsplatsen. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Två män sköts
ihjäl i Kista

Publicerad

Två män i 20-årsåldern hittades skjutna i en bil i Kista. De var skjutna i huvudet, enligt uppgifter till Expressen.

– Jag hörde fyra till sex skott, säger ett vittne.

I ett försök att rädda deras liv sattes de i baksätet på var sin polisbil och fördes akut till Karolinska universitetssjukhuset - där de senare avled.

Två män sköts ihjäl i en bil i Kista i Stockholm vid 22-tiden. Enligt Expressens uppgifter var de båda skjutna i huvudet.

– Jag hörde fyra till sex skott, säger ett vittne.

Bilen hade sönderskjutna rutor på både förar- och passagerarsidan, saknade registreringsskyltar och hade lysena på. Fyndet gjordes av ett vittne som larmade polis.

När polisen anlände till platsen var de fortfarande vid liv och andades, enligt uppgifter till Expressen. Två personer ska ha setts springa från brottsplatsen och fly i en silverfärgad bil, som krockade i samband med flykten, rapporterar Aftonbladet.

De två skjutna männen fördes av polisen till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. En av männen avled klockan 22.42 medan den andre förklarades död 02.27. Polisen avvaktade fram till 04-tiden på torsdagsmorgonen med att lämna dödsbeskeden eftersom anhöriga skulle underrättas.

Polisen utesluter inte gängkoppling

Bilen med den sönderskjutna rutan.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Samtidigt som dödsbeskedet kom meddelade polisen att den tekniska undersökningen på platsen var avklarad och att avspärrningarna var hävda.

På torsdagsmorgonen var ännu ingen gripen, enligt polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Polisen undersöker om det kan finnas gängkopplingar till den senaste veckans mord i Stockholmsområdet.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer titta på samband till tidigare våldsbrott i området, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Under natten stoppade flera civila polisbilar en ljus bil på E4 vid Tomtebodakurvan. Polisen har inte velat kommentera om ingripandet var kopplat till skottlossningen.

Sex till åtta polispatruller är på plats i Kista.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter dubbelmordet knackade polispatruller dörr och förhörde vittnen. Hundpatruller sökte spår och en polishelikopter cirkulerade i området med strålkastare. Skottlossningen skedde i närheten av en grundskola i Kista och polisen ska undersöka om det finns övervakningsbilder.

Boende samlades på platsen

Många boende samlades vid den avspärrade platsen. Philip O'Connor, 45, som bor i närheten var en av dem.

– Jag satt och kollade på en Champions League-match när vi hörde att det kom massa polisbilar nedför gatan. Jag gick ut och kollade men redan då hade de börjat spärra av ett stort område. Innanför finns en grundskola, fritidsgård och en fotbollsplan. Det är ett ganska stort område som är avspärrat, säger han.

Helena bor också i området, men hon varken såg eller hörde något av händelsen.

– Det var en polis som ringde på för 20 minuter sedan och ställde några frågor till oss. De frågade om vi hade hört någonting. Vi har varit hemma hela tiden, men vi har inte sett eller hört någonting. Jag har bara hört helikopter som åker runt.

En man som bor hundra meter från platsen säger:

– Jag var hemma och såg på Expressen att det varit skottlossning i Kista. Sen hörde jag helikopter och gick ut. Då stod polisen utanför min bostad och frågade om jag hade sett eller hört något men det hade jag inte.

Philip O'Connor bor i närheten av platsen där skottlossningen ägde rum.Foto: AXEL LJUNGDAHL

Polisen upprättade en så kallad särskild händelse som är vanligt vid grova brott.

– Det innebär att man kan ta till mer resurser än vad man gör vid mindre händelser. Att man inte ska se några begränsningar och ta del alla de resurser som anses nödvändigt, säger Anna Westberg.

Tidigare mord på samma plats

Per Granhällen, säkerhetschef vid Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning, kom till platsen vid 23.40-tiden.

– Jag är här för att se om det finns något behov av krisstöd från vår krisstödsgrupp. Jag har pratat med polis och fick höra att det inte skulle finnas något sådant behov, säger han.

Vid 00.30-tiden samlades en grupp om 15 ungdomar vid avspärrningarna och en person avlägsnades från platsen av polis. 

I närheten av platsen där skottlossningen ägde rum mördades en 23-årig man i somras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag