Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade mannen kände sig hotad

En piketstyrka med dragna vapen letar just nu igenom ett närliggande parkeringsgarage i jakt på fler gärningsmän.
Foto: Janne Åkesson
För att avstyra ett brott ska polisen ha avlossat skott.
Foto: Janne Åkesson
Rättsexperten Sven-Erik Alhem påpekar att det är ovanligt att vittnen angrips och tycker inte att privatpersoner behöver vara rädda för att vittna i rättssalen.
Foto: Tomas Leprince

Både kvinnan och mannen som mördades i Hallonbergen larmade själva polisen.

En patrull var snabbt på platsen – och poliserna blev vittnen till det andra mordet. De sköt verkanseld mot gärningsmännen medan mannen knivhöggs.

Två av dem som nu sitter anhållna för dubbelmordet figurerade även i en utredning kring ett mord i samma område i januari, enligt Aftonbladet.

Mannen som mördades i Hallonbergen ringde själv 112, det uppger källor inom polisen för Expressen. Något hade gjort honom misstänksam och därför larmade han polis.

Men gärningsmännen hann ta sig in i lägenheten, beväpnade med knivar. Mannen flydde då ut genom fönstret och mördarna knivhögg kvinnan. Hon lämnades blödande på platsen, och ringde då 112, även hon.

En polispatrull som befann sig i området var snabbt på plats. De båda poliserna blev ögonvittnen till hur mannen knivhöggs, och öppnade omedelbart eld mot gärningsmännen, enligt polisuppgifter till Expressen.

– Polisen fick avlossa skott för att avstyra ett pågående brott, säger Towe Hägg, presstalesman hos Stockholmspolisen.

En av gärningsmännen, som bara är 15 år gammal, fortsatte hugga, enligt Expressens uppgifter.

Brottsoffret hann uppge ett namn på en av de misstänkta mördarna.

Fyra personer greps inledningsvis. På tisdagskvällen släpptes en – tre sitter anhållna. Två är på sannolika skäl misstänkta för mord och en för medhjälp till mord.

Enligt Aftonbladet har två av de nu anhållna figurerat även i utredningen kring mordet på en 25-åring i samma kvarter i januari i år. Den mördade mannen figurerar enligt tidningen också i den utredningen – som vittne.

Rättsexperten: Sällan farligt vittna

Enligt vad poliskällor uppger till Expressen har mordoffren vittnat i en tidigare brottsutredning. Dubbelmordet var, om polisens teori stämmer, ett sätt att tysta vittnen eller att hämnas deras vittnesmål.

Stämmer det att de mördade personerna vittnat i en annan brottsutredning?

– Det kan jag inte kommentera för tillfället på grund av förundersökningssekretess, säger Olof Calmvik, förundersökningsledare.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem påpekar att det är ovanligt att vittnen angrips och tycker inte att privatpersoner behöver vara rädda för att vittna i rättssalen.

– Normalt sett är det väldigt, väldigt få fall där det är obehagligt att vittna. Det är fortfarande ofarligt rent faktiskt, säger Alhem och fortsätter:

– Men det som har hänt är att vi har en allt svårare samhällssituation där gangstrar skjuter ihjäl varandra och i stor utsträckning klarar sig från lagföring, vilket gjort att man fått en väldigt avhållsam inställning till att ställa upp som vittne och det är djupt olyckligt.

Boende oroade efter våldsbrotten

Sven-Erik Alhem tycker att vittnen i undantagsfall borde ha rätt att vara anonyma.

Det manliga mordoffret skulle infinna sig i rätten på onsdagen, dagen efter mordet – som tilltalad i ett narkotikamål. I den förundersökningen framkommer att den mördade mannen kände sig hotad i samband med att han ville hoppa av en knarkodling, vilket DN var först att rapportera om.

I ett närliggande kvarter i Hallonbergen inträffade en dödsskjutning i januari. Tre män i 20-årsåldern sitter häktade misstänkt för medhjälp till mord i det fallet.

I januari förra året berättade Expressen att en att en man blivit skuren till döds i samma kvarter.

En man som bor i området upplever våldsbrotten som mycket oroande.

"Normalt sett är det väldigt, väldigt få fall där det är obehagligt att vittna", säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.
Foto: Tomas Leprince

– För ungefär en och en halv månad sedan sköt de en person som bor där också. Det har bildats maffiagrupper i Hallonbergen, Rissne, Tensta och Rinkeby. Och de här händelserna har samband med varandra, säger han.

– Det är väldigt oroväckande för oss invånare som bor här.

Parets bekanta: "Var världens bästa"

En kvinna som också bor i närheten är chockad efter utvecklingen.

– Det är mycket obehagligt att sådant här händer mitt på ljusan dag. Det ligger ju en skola precis i närheten, säger hon.

Expressen har pratat med en boende i området som kände paret.

– Han var världens bästa kille. Jättesocial och ofta med ett stort leende på läpparna. Hon var också jättesnäll, säger personen.

En kvinna som bor nära paret träffade den nu mördade kvinnan under måndag eftermiddag, dagen före mordet.

– Vi sprang på varandra på terrassen, hejade och pratade lite. Hon var helt som vanligt då, hon hälsade och frågade hur jag mådde och verkade glad. Och nu så händer det här. Jag är chockad.

Ingen av intervjupersonerna vill medverka med sitt namn eftersom de är rädda att något kan hända dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.