Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkisk politiker i Sverige för att ragga röster

Turkiske politikern Mehmet Mehdi Eker är i Sverige för att ragga röster.Foto: Claudio Bresciani/TT
<p>Två personer började skrika mot talaren och blev utkastade från mötet.<br></p>Foto: Åsa Asplid
Demonstranter samlades utanför skolan efter mötet.Foto: Åsa Asplid
Det var fullsatt på restaurangen i Tyresö när turkiska regeringspartiet AKP:s internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker på söndagsförmiddagen var på besök.Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Erdogan.Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiske politikern Mehmet Mehdi Eker raggade röster åt Erdogan i svenska förorter.

Men tumult uppstod under det kontroversiella valmötet och två regimkritiker avlägsnades från platsen.

– De som är på mötet stöder antidemokratiska krafter i Turkiet, säger demonstranten Ilyada Buyuksahin.

Samtidigt är fler turkiska politiker på väg till Stockholm för nya möten.

De turkiska flaggorna vajade bland åhörarna i den fullsatta aulan på Fittjaskolan i Botkyrka norr om Stockholm när turkiska regeringspartiet AKP:s internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker valtalade i lokalen på söndagseftermiddagen.

Målet var att försöka värva röster som stöder Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i nästa månads folkomröstning, där landet ska avgöra om presidentens makt ska utökas eller inte.

Men mötet välkomnades inte av alla.

Mitt under talet av den turkiske AKP-politikern började två personer protestera högljutt inne i lokalen och anklaga honom för att ljuga och sprida falsk propaganda. Mannen och kvinnan avlägsnades snabbt och kastades ut ur lokalen.

Mehmet Üzer, 50, från Nacka.Foto: Åsa Asplid

– Han påstod att alla kurdiska frågor är okej, men han ljuger. De är fascister. Massor av journalister och borgmästare sitter fängslade i Turkiet, säger Mehmet Üzer som var en av de som blev utslängda.

Fler turkiska politiker till Stockholm

Han får stöd av Ilyada Buyuksahin, 16, från Nacka och Helin Uzell, 21, från Solna kom till Fittjaskolan för att demonstrera.

– De som är på mötet stöder antidemokratiska krafter i Turkiet. Nej-sidan skulle aldrig få hålla ett sånt här möte i Turkiet, säger Ilyada Buyuksahin.

Ilyada Buyuksahin och Helin Uzell.Foto: Åsa Asplid

Efter mötet var flera demonstranter samlade utanför lokalen för att protestera och när åhörarna lämnade byggnaden efter mötets slut tvingades polisen ställa upp bussar för att skilja de två grupperna åt samtidigt som en polishelikopter cirkulerade i området.

– Vi har inlett en särskild händelse med anledning av mötet och följer händelseutvecklingen, säger Mats Eriksson vid polisen i Stockholm.

Mötet i Fittjaskolan var planerat att äga rum i en annan lokal men på grund av hot mot ägaren till den lokalen tvingades de i sista minuten byta plats. Men det hindrar inte mötesorganisatören Özer Eken som är ordförande för den svenska delen av organisationen UETD från att planera nya möten dit fler turkiska politiker ska komma på besök.

– Det är inte klart vilka som kommer än, men vi kommer ha möten i Kistamässan hela helgen 8-9 april inför folkomröstningen, säger han.

Forskare: Kommer bli en väldigt stökig period

Liknande möten som det i Fittja har tidigare i veckan förbjudits i bland annat Tyskland och Holland, vilket orsakat en mycket spänd situation mellan de länderna och Turkiet. Sverige har valt att tillåta mötena med hänvisning till mötesfriheten som gäller enligt svensk lag.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och alla har rätt att tala och mötas. Och får man ett sådant tillstånd så får man hålla ett möte, säger Kent Öberg på UD:s pressjour, till Ekot.

Michael Sahlin, forskare vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet och tidigare ambassadör i Turkiet, är orolig över situationen:

– Jag är lite ängslig för att det här kommer bli en väldigt stökig period.

Demonstranter samlades utanför skolan efter mötet.Foto: Åsa Asplid

Han anser att det är rätt av Sverige att tillåta mötena, då ett förbud snarar spelar Erdogan i händerna eftersom han då kan hävda att västländerna inskränker de demokratiska rättigheterna:

– Det är det som är paradoxen och dilemmat. Om man protesterar mot en odemokratisk utveckling i Turkiet så används protesten i sig mot den och nettot blir väldigt problematiskt. Det utnyttjas stenhårt av Turkiet i en anti-västlig argumentation.

Omkring 50 000 personer i Sverige röstberättigade

Det bor omkring 100 000 turkiska medborgare i Sverige, varav omkring hälften är röstberättigade i Turkiet. Ja-sidan vill utöka presidenten makt så han får full kontroll över parlamentet, domstolarna och militären samt full makt att utse ministrar i regeringen.

– Det innebär att han kommer bli allenarådande för den exekutiva makten i Turkiet, säger Michael Sahlin.

Turkiet har det senaste året utsatts för omkring 15 stora terrorattentat samtidigt som man bekämpar både terrororganisationen IS och terrorrörelsen PKK. Erdogan hävdar att han behöver full kontroll över landets maktinstanser för att på allvar kunna bekämpa terrorn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.