Polisen fortsätter kampen för att förhindra ytterligare våldsbrott knutna till den organiserade brottsligheten i Stockholmsområdet. Foto: Robert Boman / BILDBYRÅNPolisen fortsätter kampen för att förhindra ytterligare våldsbrott knutna till den organiserade brottsligheten i Stockholmsområdet. Foto: Robert Boman / BILDBYRÅN
Polisen fortsätter kampen för att förhindra ytterligare våldsbrott knutna till den organiserade brottsligheten i Stockholmsområdet. Foto: Robert Boman / BILDBYRÅN
AK47 kalasjnikov. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: PolisenAK47 kalasjnikov. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Polisen
AK47 kalasjnikov. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Polisen

Tonåringar tog med automatvapen i taxi

Publicerad

Tre tonåringar med kopplingar till det kriminella Hässelbygänget "Lejonen" greps på bar gärning sedan de tagit med sig fem automatvapen av typen AK47 kalasjnikov i en taxi och åkt i väg.

De ostraffade pojkarna skulle bara "chilla med kompisar", påstod de.

Nu åtalas de för synnerligen grovt vapenbrott, skriver DN.

Polisen fortsätter kampen för att förhindra ytterligare våldsbrott knutna till den organiserade brottsligheten i Stockholmsområdet.

I förra veckan sköts Merhawi Aregai, 26, till döds i en bil i Kista efter att ha lurats in i en fälla. Han var en av ledarna inom Hässelbygänget "Lejonen", enligt poliskällor.

Hämtade fem automatvapen

I mitten av januari stoppade polisen en 17-årig pojke och två 19-åriga pojkar då de gav sig i väg från Hässelby till Vårby gård för att hämta upp två sportväskor innehållande fem automatvapnen, modell AK47 kalasjnikov. De militära vapnen var färdiga att användas och hade fyllda magasin och extra ammunition.

Övervakningsbilder används som bevis mot de hittills ostraffade pojkarna, som enligt Dagens Nyheter har koppling till det kriminella gänget "Lejonen".

Tidningen har gjort en genomgång av förundersökningen och där sett att en av de åtalade pojkarna på bilder visar upp sig med en fet guldlänk som har ett lejonemblem. Polisen har kartlagt telefontrafiken som pojkarna haft och då upptäckt att de varit i kontakt med en av "Lejonens" brottsdömda ledare som går under namnet "Simba".

Polisen förföljde taxin

De tre unga männen greps då de var på väg tillbaka till Hässelby efter vändan i Vårby gård. En spanare ska ha varit i närheten av taxibilen och larmat sina kolleger.

– Polisen följde efter taxin och stoppade den i Bromma. Väskorna låg då i taxins bagageutrymme, säger kammaråklagare Alexandra Bittner till DN.

Bittner har väckt åtal mot tonåringarna och rättegången hålls i Solna tingsrätt på tisdag den 21 mars.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag