Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonåringar tog med automatvapen i taxi

Polisen fortsätter kampen för att förhindra ytterligare våldsbrott knutna till den organiserade brottsligheten i Stockholmsområdet.
Foto: Robert Boman / BILDBYRÅN
AK47 kalasjnikov. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Polisen

Tre tonåringar med kopplingar till det kriminella Hässelbygänget "Lejonen" greps på bar gärning sedan de tagit med sig fem automatvapen av typen AK47 kalasjnikov i en taxi och åkt i väg.

De ostraffade pojkarna skulle bara "chilla med kompisar", påstod de.

Nu åtalas de för synnerligen grovt vapenbrott, skriver DN.

Polisen fortsätter kampen för att förhindra ytterligare våldsbrott knutna till den organiserade brottsligheten i Stockholmsområdet.

I förra veckan sköts Merhawi Aregai, 26, till döds i en bil i Kista efter att ha lurats in i en fälla. Han var en av ledarna inom Hässelbygänget "Lejonen", enligt poliskällor.

Hämtade fem automatvapen

I mitten av januari stoppade polisen en 17-årig pojke och två 19-åriga pojkar då de gav sig i väg från Hässelby till Vårby gård för att hämta upp två sportväskor innehållande fem automatvapnen, modell AK47 kalasjnikov. De militära vapnen var färdiga att användas och hade fyllda magasin och extra ammunition.

Övervakningsbilder används som bevis mot de hittills ostraffade pojkarna, som enligt Dagens Nyheter har koppling till det kriminella gänget "Lejonen".

Tidningen har gjort en genomgång av förundersökningen och där sett att en av de åtalade pojkarna på bilder visar upp sig med en fet guldlänk som har ett lejonemblem. Polisen har kartlagt telefontrafiken som pojkarna haft och då upptäckt att de varit i kontakt med en av "Lejonens" brottsdömda ledare som går under namnet "Simba".

Polisen förföljde taxin

De tre unga männen greps då de var på väg tillbaka till Hässelby efter vändan i Vårby gård. En spanare ska ha varit i närheten av taxibilen och larmat sina kolleger.

– Polisen följde efter taxin och stoppade den i Bromma. Väskorna låg då i taxins bagageutrymme, säger kammaråklagare Alexandra Bittner till DN.

Bittner har väckt åtal mot tonåringarna och rättegången hålls i Solna tingsrätt på tisdag den 21 mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.