Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tio misstänkta gripna – ett år efter gruppvåldtäkt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det var i augusti förra året som den misstänkta våldtäkten begicks i Botkyrka, söder om Stockholm.
Foto: PEO MÖLLER
En kvinna i 30 årsåldern ska där ha blivit våldtagen under flera timmar, innan hon tillslut själv ska ha larmat polisen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Tio män misstänks ha våldtagit en kvinna i 30-årsåldern i Botkyrka förra sommaren.  

Men trots att flera av männen identifierades förra hösten greps de inte förrän i juni i år, skriver Metro.

– Dessvärre har man från polisens sida haft mycket annat att göra, säger åklagare Markus Hankkio till tidningen.

Enligt statistik som SVT tagit del av leder färre anmälningar om sexuellt våld nu till åtal jämfört med för tre år sedan. 

Det var i augusti förra året som den misstänkta våldtäkten begicks i Botkyrka, söder om Stockholm. 

En kvinna i 30 årsåldern ska där ha blivit våldtagen under flera timmar, innan hon till slut själv ska ha larmat polisen. 

– Tio män är misstänkta för grov våldtäkt. Sen finns det personer bland de tio som inte nödvändigtvis behöver ha varit delaktiga i det sexuella, utan det kan bli frågan om medhjälp i stället, säger åklagare Markus Hankkio till Metros reporter Karl Enn Henricsson. 

Greps nästan ett år senare

Flera av gärningsmännen kunde identifieras under senhösten 2016 efter att polisen säkrat spår som man skickade till Nationellt forensiskt centrum, NFC. 

Man jämförde där prover från våldtäkten med NFC:s DNA-profiler och fick enligt åklagaren en träff. Men ärendet drog ut på tiden och det dröjde fram tills i juni i år innan männen, som är mellan 18 och 24 år, kunde gripas.

– Dessvärre har man från polisens sida haft mycket annat att göra och har inte haft resurserna att arbeta med ärendet fullt ut förrän nu mot vårkanten. Sen tog man ett antal personer i juni, säger Hankkio till Metro. 

"Ett av de svåraste mål jag stött på"

Att utredningen fördröjdes i flera månader berodde dock inte bara på resursbrist enligt Hankkio . Även kvinnans hälsotillstånd ska ha fördröjt processen. 

”Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år” skriver kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till Metro. 

Fyra män anhölls i juni, misstänkta för grov våldtäkt, tre av dem häktades senare. Senare under sommaren ska fem män till ha delgivits misstanke. Ytterligare en man ha delgivits misstanke om inblandning i förra veckan. 


LÄS MER: Polisen tvingas prioritera bort sexbrott: "Jag är oroad"


Nekar till brott

Enligt uppgifter till Metro kan så många som 20 personer ha varit inblandade i gruppvåldtäkten, men detta är ingenting som polisen bekräftar för tidningen. 

Flera av de misstänkta är tidigare dömda, samtliga nekar till brott. Åtalet kommer enligt åklagaren troligen att väckas i oktober. 

Fallet med den fördröjda utredningen gällande gruppvåldtäkten i Botkyrka är inte den enda i sitt slag. 

I ett fall med en 12-årig flicka som våldtagits av en äldre kille i  Stenungsund stod utredningen stilla i sex veckor även fast polisen hade namnet på den misstänkte, skriver SVT Nyheter. 

Polisen är överbelastad

Enligt SVT riskerar sexuella övergrepp att prioriteras bort när polisens resurser måste läggas på grövre brott som mord och mordförsök. En anledning som man tar upp som förklaring är att utredare som tidigare bara arbetat med sexualbrott nu även får ta hand om andra grövre brott som mord och mordförsök, vilket gör de överbelastade. 

Statistik som SVT tagit del av visar dessutom att färre anmälningar om sexuellt våld nu leder till åtal, det senaste tre åren har siffran som leder till åtal sjunkit. 2014 var den siffran 20 procent, 2015 14 procent och 2016 11 procent. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.