Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Gängledaren lurades in i mordfälla

Merhawi Aregai, 26.
Foto: Polisen
Bilen – med sönderskjuten ruta – där de skottskadade personerna ska ha hittats.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Polisens tekniker anländer till platsen.
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Sex till åtta polispatruller är på plats i Kista.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Skottlossningen ägde rum i Kista norr om Stockholm.
Foto: Googlemaps

Poliskällor beskriver honom som ledande inom det kriminella nätverket Lejonen – han var drivande bakom gängets våld.

Merhawi Aregai, 26, sköts till döds i en bil i Kista på onsdagskvällen.

Då var hans liv präglat av våld – på bilder från 2015 promenerar han i Stockholm med en skarpladdad pistol.

Enligt Expressens uppgifter jobbar polisen efter teorin att Lejonetledaren lurades i en mordfälla.

Det var i onsdags kväll som Merhawi Aregai, som pekas ut som ledande inom det kriminella nätverket Lejonen, och ytterligare en man åkte till centrala Kista norr om Stockholm.

Där satt de och väntade i en bil när en eller flera okända gärningsmän sköt dem i huvudet. Såväl Aregai som den andre mannen, som också är kriminellt belastad men inte i samma utsträckning, avled av sina skador.

– Jag vill inte säga något. Jag är mitt i sorgen, säger en anhörig till Merhawi Aregai som Expressen talat med.

Vittnen uppger att de hörde fyra till sex skott innan männen hittades skjutna.

Merhawi Aregai promenerade i centrala Stockholm med ett grovt vapen i handen.
Foto: Polisen

– Jag såg direkt att de inte skulle överleva. Fönstren var krossade och de var skjutna i huvudet. De hade puls och andades, men man förstod direkt att de inte skulle klara sig, säger ett vittne.

Enligt Expressens uppgifter jobbar polisen efter teorin att de två lurades in i en mordfälla. Polisen utgår från att de lockades antingen till ett möte med ett rivaliserande gäng, eller till ett möte som rörde någon form av leverans.

Polisen arbetar intensivt med att kartlägga information från de olika mobilmasterna i området för att se om andra kända kriminella befunnit sig i närheten när skotten avlossades.

Aftonbladet uppger att ett av mordoffren pratade i telefon med en vän precis då han sköts.

Flyttade runt på behandlingshem

Merhawi Aregai förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret. Han gick ut högstadiet på Grimstaskolan i Vällingby. I samma veva dömdes han för misshandel och blev ett ärende för socialtjänsten.

Mellan 2006 och 2008 flyttade han runt mellan olika behandlingshem runtom i Sverige, innan han hamnade på ett stödboende i Stockholm. Det framgår från ett yttrande från Kriminalvården i samband med att Aregai misstänktes för bland annat grov stöld.

Yttrandet är från 2011:

"Risken för återfall i brott bedöms vara hög med anledning av låg ålder vid första dom, tidigare åtgärder inom socialtjänsten i form av LVU, täta återfall i brott, bristfällig skolunderbyggnad samt avsaknad av sysselsättning och egen försörjning", skriver Kriminalvården.

Han har dömts för flera rån, narkotikabrott, vapenbrott samt våld och hot mot tjänsteman, efter att bland annat ha varit i slagsmål med poliser.


LÄS MER: Löfven om våldet: "Det är oacceptabelt"

Avancerade till gängledare

Under tiden avancerade Aregai inom Lejonen – ett kriminellt nätverk känt för sitt knarkrelaterade våld i Stockholms förorter.

Merhawi Aregai, 26

När flera andra toppnamn inom nätverket hamnade i fängelse blev han ledare. Enligt Expressens uppgifter var det han som stod för gängets så kallade våldskapital. 2013 åtalades han – men fälldes aldrig – för mordförsök på en ledare för rivaliserande Brödraskapet Wolfpack.

I samband med en narkotikadom 2015 berättade Merhawi Aregai i förhör om sitt liv och Lejonen. Han menade då att gängnamnet Lejonen enbart var en benämning som användes av polisen. Inte av medlemmarna själva – och i själva verket var de inget kriminellt gäng, utan en vanlig grupp om 20–25 vänner.

Han berättade också att han försörjde sig genom ”svartjobb” och ”spel”. Han brukade utöver umgänget kring Hässelby hänga med vänner i Blackeberg och Norsborg samt besöka en pokerklubb.

Fallet slutade med att Merhawi Aregai dömdes till fängelse i två år för grovt narkotikabrott. I juli samma år blev han villkorligt frigiven. Det tog bara en månad innan han greps igen – efter att ha promenerat på Kungsholmen med ett skarpladdat vapen. Förloppet fångades på film av ett vittne. Aregai går med ett antal andra personer omkring med pistolen i vänster hand. Han dömdes för grovt vapenbrott.


LÄS MER: Dubbelmord i Hallonbergen

Delade in personalen – i mappar

Han greps med vapen på Kungsholmen 2015.

Under sin tid i fängelse på Hallanstalten fick Aregai en varning om hot mot tjänsteman eftersom han hade tre mappar – en grön, en gul och en röd – där han förvarade dokumentation med bland annat personalens adresser. På anstalten tolkades det som att han försökte skrämma personalen.

När Merhawi Aregai sköts till döds stod han åtalad för narkotikabrott i ett fall där huvudförhandlingen var schemalagd till senare den här månaden. Målet öppnades redan i slutet av 2011 men har dragit ut på tiden eftersom en medåtalad inte har gått att nå för delgivning.

Morden på Merhawi Aregai och den andre mannen var det fjärde och femte i Stockholmsområdet på bara två dygn. Ann-Mari Bergersen, 69, är en av alla som är oroliga. Hon bor i området där Aregai och den andre mannen sköts till döds.

– Jag blev alldeles förskräckt först, säger hon.

– Man ju visste inte om det var gängbråk eller en annan uppgörelse som pågick. Jag väckte min man och sa att nu är det något som håller på att hända. Man blir ju orolig för man känner ju en del ungdomar här runtomkring, att något ska ha hänt dem.

Ann-Mari Bergersen, 69, bor i området i Kista.

Ingen person är gripen för dubbelmordet i Kista och polisen vädjar om vittneshjälp för att komma vidare i mördarjakten.

Vapnet som Merhawi Aregai greps med.
Foto: Polisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.