Merhawi Aregai, 26. Foto: PolisenMerhawi Aregai, 26. Foto: Polisen
Merhawi Aregai, 26. Foto: Polisen
Bilen – med sönderskjuten ruta – där de skottskadade personerna ska ha hittats. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIXBilen – med sönderskjuten ruta – där de skottskadade personerna ska ha hittats. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Bilen – med sönderskjuten ruta – där de skottskadade personerna ska ha hittats.

 Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Polisens tekniker anländer till platsen. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENPolisens tekniker anländer till platsen. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Polisens tekniker anländer till platsen. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Sex till åtta polispatruller är på plats i Kista. Foto: ALEX LJUNGDAHLSex till åtta polispatruller är på plats i Kista. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sex till åtta polispatruller är på plats i Kista. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Skottlossningen ägde rum i Kista norr om Stockholm. Foto: GooglemapsSkottlossningen ägde rum i Kista norr om Stockholm. Foto: Googlemaps

Skottlossningen ägde rum i Kista norr om Stockholm.

 Foto: Googlemaps

Teorin: Gängledaren lurades in i mordfälla

Publicerad

Poliskällor beskriver honom som ledande inom det kriminella nätverket Lejonen – han var drivande bakom gängets våld.

Merhawi Aregai, 26, sköts till döds i en bil i Kista på onsdagskvällen.

Då var hans liv präglat av våld – på bilder från 2015 promenerar han i Stockholm med en skarpladdad pistol.

Enligt Expressens uppgifter jobbar polisen efter teorin att Lejonetledaren lurades i en mordfälla.

Det var i onsdags kväll som Merhawi Aregai, som pekas ut som ledande inom det kriminella nätverket Lejonen, och ytterligare en man åkte till centrala Kista norr om Stockholm.

Där satt de och väntade i en bil när en eller flera okända gärningsmän sköt dem i huvudet. Såväl Aregai som den andre mannen, som också är kriminellt belastad men inte i samma utsträckning, avled av sina skador.

– Jag vill inte säga något. Jag är mitt i sorgen, säger en anhörig till Merhawi Aregai som Expressen talat med.

Vittnen uppger att de hörde fyra till sex skott innan männen hittades skjutna.

Merhawi Aregai promenerade i centrala Stockholm med ett grovt vapen i handen.Foto: Polisen

– Jag såg direkt att de inte skulle överleva. Fönstren var krossade och de var skjutna i huvudet. De hade puls och andades, men man förstod direkt att de inte skulle klara sig, säger ett vittne.

Enligt Expressens uppgifter jobbar polisen efter teorin att de två lurades in i en mordfälla. Polisen utgår från att de lockades antingen till ett möte med ett rivaliserande gäng, eller till ett möte som rörde någon form av leverans.

Polisen arbetar intensivt med att kartlägga information från de olika mobilmasterna i området för att se om andra kända kriminella befunnit sig i närheten när skotten avlossades.

Aftonbladet uppger att ett av mordoffren pratade i telefon med en vän precis då han sköts.

Flyttade runt på behandlingshem

Merhawi Aregai förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret. Han gick ut högstadiet på Grimstaskolan i Vällingby. I samma veva dömdes han för misshandel och blev ett ärende för socialtjänsten.

Mellan 2006 och 2008 flyttade han runt mellan olika behandlingshem runtom i Sverige, innan han hamnade på ett stödboende i Stockholm. Det framgår från ett yttrande från Kriminalvården i samband med att Aregai misstänktes för bland annat grov stöld.

Yttrandet är från 2011:

"Risken för återfall i brott bedöms vara hög med anledning av låg ålder vid första dom, tidigare åtgärder inom socialtjänsten i form av LVU, täta återfall i brott, bristfällig skolunderbyggnad samt avsaknad av sysselsättning och egen försörjning", skriver Kriminalvården.

Han har dömts för flera rån, narkotikabrott, vapenbrott samt våld och hot mot tjänsteman, efter att bland annat ha varit i slagsmål med poliser.

 

LÄS MER: Löfven om våldet: "Det är oacceptabelt"

Avancerade till gängledare

Under tiden avancerade Aregai inom Lejonen – ett kriminellt nätverk känt för sitt knarkrelaterade våld i Stockholms förorter.

Merhawi Aregai, 26

När flera andra toppnamn inom nätverket hamnade i fängelse blev han ledare. Enligt Expressens uppgifter var det han som stod för gängets så kallade våldskapital. 2013 åtalades han – men fälldes aldrig – för mordförsök på en ledare för rivaliserande Brödraskapet Wolfpack.

I samband med en narkotikadom 2015 berättade Merhawi Aregai i förhör om sitt liv och Lejonen. Han menade då att gängnamnet Lejonen enbart var en benämning som användes av polisen. Inte av medlemmarna själva – och i själva verket var de inget kriminellt gäng, utan en vanlig grupp om 20–25 vänner.

Han berättade också att han försörjde sig genom ”svartjobb” och ”spel”. Han brukade utöver umgänget kring Hässelby hänga med vänner i Blackeberg och Norsborg samt besöka en pokerklubb.

Fallet slutade med att Merhawi Aregai dömdes till fängelse i två år för grovt narkotikabrott. I juli samma år blev han villkorligt frigiven. Det tog bara en månad innan han greps igen – efter att ha promenerat på Kungsholmen med ett skarpladdat vapen. Förloppet fångades på film av ett vittne. Aregai går med ett antal andra personer omkring med pistolen i vänster hand. Han dömdes för grovt vapenbrott.

 

LÄS MER: Dubbelmord i Hallonbergen

Delade in personalen – i mappar

Han greps med vapen på Kungsholmen 2015.

Under sin tid i fängelse på Hallanstalten fick Aregai en varning om hot mot tjänsteman eftersom han hade tre mappar – en grön, en gul och en röd – där han förvarade dokumentation med bland annat personalens adresser. På anstalten tolkades det som att han försökte skrämma personalen.

När Merhawi Aregai sköts till döds stod han åtalad för narkotikabrott i ett fall där huvudförhandlingen var schemalagd till senare den här månaden. Målet öppnades redan i slutet av 2011 men har dragit ut på tiden eftersom en medåtalad inte har gått att nå för delgivning.

Morden på Merhawi Aregai och den andre mannen var det fjärde och femte i Stockholmsområdet på bara två dygn. Ann-Mari Bergersen, 69, är en av alla som är oroliga. Hon bor i området där Aregai och den andre mannen sköts till döds.

– Jag blev alldeles förskräckt först, säger hon.

– Man ju visste inte om det var gängbråk eller en annan uppgörelse som pågick. Jag väckte min man och sa att nu är det något som håller på att hända. Man blir ju orolig för man känner ju en del ungdomar här runtomkring, att något ska ha hänt dem.

Ann-Mari Bergersen, 69, bor i området i Kista.

Ingen person är gripen för dubbelmordet i Kista och polisen vädjar om vittneshjälp för att komma vidare i mördarjakten.

Vapnet som Merhawi Aregai greps med. Foto: Polisen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag