I måndags somnade polisschäfern Ozzy in för gott. Foto: PolisenI måndags somnade polisschäfern Ozzy in för gott. Foto: Polisen
I måndags somnade polisschäfern Ozzy in för gott.  Foto: Polisen
Stockholmspolisens supersökhund Ozzy hedras i sociala medier. Foto: PolisenStockholmspolisens supersökhund Ozzy hedras i sociala medier. Foto: Polisen
Stockholmspolisens supersökhund Ozzy hedras i sociala medier. Foto: Polisen
Ozzy var pensionerad från tjänsten som sökhund vid Stockholmspolisen. Foto: PolisenOzzy var pensionerad från tjänsten som sökhund vid Stockholmspolisen. Foto: Polisen
Ozzy var pensionerad från tjänsten som sökhund vid Stockholmspolisen. Foto: Polisen
"Det var en bra hund", säger Peter Holmström, chef vid Stockholmspolisens hundenhet. Foto: Polisen"Det var en bra hund", säger Peter Holmström, chef vid Stockholmspolisens hundenhet. Foto: Polisen
"Det var en bra hund", säger Peter Holmström, chef vid Stockholmspolisens hundenhet.  Foto: Polisen

Supersökhunden Ozzy död – hyllas av polisen

Publicerad

Sov gott, Ozzy.

Stockholmspolisens supersökhund har gått ur tiden – nu hedras hans minne på Facebook. 

– Det var en bra hund, berömmer Peter Holmström, chef vid Stockholmspolisens hundenhet. 

I måndags somnade polisschäfern Ozzy, 10, in för gott. Han var pensionerad från tjänsten som sökhund vid Stockholmspolisen och levde ett gott liv hemma hos sin familj. 

Nu hedras hans minne på hundenhetens Facebooksida:

"Några insatser som sticker ut var dels ett eftersök av en försvunnen person som saknats i fem månader. Både polis, frivilliga och Missing people hade letat utan framgång. Fem månader efter de inledande söken hörde anhöriga av sig då de ville gå igenom ett område igen där de trodde att den saknade fanns. Ozzy kopplades in i eftersöket, och drog under arbetet i väg ut i vattnet och hittade kroppen, som i och med detta kunde föras till den sista vilan."

 

LÄS MER: Polisschäfern Äddie – en annan riktig hjälte 

 

Vid ett annat tillfälle fick Ozzy beröm – från några inbrottstjuvar, som han kommit ikapp efter en åtta kilometer lång jakt:

– Fan, bra hund som spårat oss så långt!, skrev en av dem. 

Ett tredje minne är när Ozzy satte efter två personer, misstänkta för grov olovlig körning, narkotikabrott och rattfylleri – och som flydde från polisen i en bil. Ozzy sprang ikapp, fällde och stoppade föraren. Sedan blev det en enkel match för husse att gripa passageraren. 

I november 2014 utsågs Ozzy till veckans Stockholmare tack vare sina insatser. 

– Det var en bra hund, berömmer Peter Holmström, chef vid Stockholmspolisens hundenhet. 

"Ni gör ett fantastiskt teamwork"

Men nu är hans resa över. På hundenhetens egen Facebooksida hedras superschäferns minne:

"Underbart med en sådan härlig hund 😊  Förstår att saknaden är oerhörd då dessa fyrbenta får en speciell plats i ens hjärta, ingen hund är den andre lik. Ni gör ett fantastiskt teamwork ihop och hundpatrullerna behövs verkligen! Vila i frid Ozzy ❤️ "

En annan följare skriver så här:

"Ja herrejösses! Ozzy har man läst om ett antal gånger. Det måste kännas i hjärtat att missta sin kollega, bästa (djur)vän och en kär familjemedlem i ett slag.  Jag tänker att Ozzy har haft ett bra liv – på alla fronter – så må de fina minnena lätta upp sorgen hos både föraren, kollegor och familj."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag