Storstadsvarg tros ha dödat katt

Publicerad

Vargtiken i Haninge har sedan tidigare dödat flera får.

Nu har den även tagit och dödat en katt. 

Uppgifterna bekräftas av kommunens viltvårdare Christer Berggren:

– Vid Blå huset på Dalarövägen tog vargen en katt, det är den enda säkra uppgiften vi har gällande eventuella kattattacker, säger han till tidningen Mitt i

Expressen har i flera artiklar uppmärksammat en vargtiks blodiga framfart i Haninge utanför Stockholm. Den har redan rivit och dödat flera får. 

En som mötte och filmade vargen är hundägaren Louise Carlsson. Det blev ett skakande möte eftersom vargen började följa efter.

– "Ge dig av!", skrek Louise och försökte på så sätt skrämma bort vargen från tomten.

Efteråt var hon väldigt omskakad:

– Det var fruktansvärt obehagligt, berättade hon i Expressen.

Tog en katt

Nu kommer nya uppgifter om att vargtiken tagit en katt i Karlslund i Haninge under lördagen. Attacken ska ha skett vid Blå huset på Dalarövägen, enligt Christer Berggren, viltvårdare i Haninge.

Mitt i rapporterar att vargen under den gångna helgen varit synlig på flera platser i kommunen. Under lördagen gjordes observationer vid Svartbäcksskolan och fritidshemmet, men även i Ramsdalen. 

Den ska också ha synts på Lilla hundens gata i Brandbergen, vid tennisbanorna och kring hundrastgården samt vid centrum. 

Jagade en älg

– Sedan tar den sig under motorvägen, kommer upp vid dagiset Björken på Vallavägen i Handen och vandrar sedan in i Slätmossens naturpark, säger Christer Berggren till tidningen. Inne i Slätmossen ska vargen ha stött på folk med hundar enligt vad vi hört. Sedan gick den vidare till Jordbro, till Sommarbo och Kvarntäppans gård.

Vargtiken fortsatte sedan mot Österhaningevägen, där den jagade i väg en älg. Sedan begav den sig vidare och tog katten.

På måndagsmorgonen finns det ytterligare en observation av vargtiken – den här gången då den jagat ett rådjur i området kring Sandemar vid Dalarövägen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag