En kraftig brand har brutit ut i Rågsved. Foto: Marco Blomberg/Workoutpix.com
En kraftig brand har brutit ut i Rågsved. Foto: Marco Blomberg/Workoutpix.com

Flera skadade efter  storbrand i höghus

Publicerad

En storbrand utbröt under natten på Bjursätragatan 8 i Rågsved. Fem personer fick föras till sjukhus.

Brandförsvaret var tvunget att bryta sig in i flera lägenheter för att rädda folk.

– Några är allvarligt skadade och förda till sjukhus, säger Carina Andersson vakthavande befäl på polisen i Stockholm.

Det var strax före midnatt, natten till söndagen, som det började brinna i en fastighet på Bjursätragatan i Rågsved i södra Stockholm. 

– Det är kaos. Det är spridning av rök i flertalet lägenheter, och det står ett 50-tal personer utanför fastigheten som har spontanevakuerat, sade Kurt Jonsson på Storstockholms räddningscentral i inledningsskedet.

Fem personer fick föras till sjukhus, enligt TT. 

– Vi hittade två barn som vi hjälpte ut, säger Kurt Johnsson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral till TT.

Människor låg och sov

Personal och fordon från fyra brandstationer var på plats och bekämpade branden som kunde släckas under natten. Räddningstjänsten håller på att ventilera ut röken.

– Fastigheten är utrymd. Det enda vi gör nu är att leta så att det inte pyr någonstans i konstruktionen, säger Kurt Johnsson till TT.

När branden bröt ut låg människor och sov.

– Alla har inte vaknat och Räddningstjänsten bryter sig in i flera lägenheter. Det är en omfattande brand med många skadade och vi hjälper till att ta hand om dem. Några är allvarligt skadade och förda till sjukhus, säger Carina Andersson vakthavande befäl på polisen i Stockholm.

Lämnade klockan 05.05

Ulf Tholén, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, säger tidigt på söndagsmorgonen att branden i åttavåningshuset är släckt och att de åkte därifrån klockan 05.05. Polisen är dock kvar på platsen. 

– En saneringsfirma och låssmeder är också där för att ordna med lite dörrar, säger Ulf Tholén. 

Vet ni vad som kan ha orsakat branden?

– Ingen aning, det är polisen som gör den undersökningen. Vi har inga indikationer överhuvudtaget. Utöver branden har det varit rökspridning i hela huset. 

Tillståndet för de som förts till sjukhus var tidigt på söndagsmorgonen okänt. 

– De uppgifterna får inte vi, det är sjukvården eller polisen som kan svara på det, säger Ulf Tholén. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag