Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storbråk skakar Kungliga motorbåtklubben

Styrelsen i Kungliga Motorbåtklubben slår i från sig kritiken i ett inlägg på sin hemsida. Foto: Google street view
En oberoende granskare ska bringa ordning i förutsättningarna för renoveringen. Foto: Google street view

Ett storbråk skakar den Kungliga Motorbåtklubben (KMK), där kung Carl Gustaf är en av medlemmarna.

Styrelsen anklagas för svågerpolitik vilket ska ha fördyrat renoveringen av klubbhuset med två miljoner kronor, skriver Dagens Industri.

Kungliga Motorbåtklubben (KMK), som grundades redan 1915, planerar att renovera sin arkitektritade byggnad på Strandvägen i Stockholms grädda. Byggnaden stod färdig 1928 och hade Sven Markelius som arkitekt.

Men den stundande renoveringen har skapat en spricka i den 2 000 medlemmar starka klubben där även kung Carl Gustaf har ett medlemskap, enligt DI.

Därför pyr missnöjet i Kungliga Motorbåtklubben

Anledningen till missnöjet inom KMK, som sommartid har i gång en båthamn mitt i Stockholm, är att valet av företag som ska renovera byggnaden på Strandvägen inte ska ha gått till på ett korrekt sätt, menar en grupp medlemmar. Den falangen anklagar generalsekreteraren Pelle Larsson för att ha valt entreprenörer som både han och KMK:s skattmästare Anders Nordqvist är personligen bekanta med.

Andra anbud var lägre vilket ska ha fördyrat en renovering med två miljoner kronor eftersom de andra buden var betydligt lägre.

Kungen är medlem i klubben. Foto: Lindwall Sven / LINDWALL SVEN EXPRESSEN

Styrelsen anklagas för svågerpolitik

”Man valde i stället att ge uppdraget till Mikael Hamrén Bygg. Det beslutet togs inte på ett styrelsemöte utan endast av generalsekreterare och ordföranden”, skriver medlemmarna i riktning mot Pelle Larsson och klubbens ordförande Eirik Winter, som är vd på Citis nordiska investmentbank.

De missnöjda betonar att generalsekreteraren Pelle Larsson är vän med byggherren Mikael Hamrén i Norrtälje och att de har varit samtida i kommittéer i Svenska racerbåtsförbundet.

Slår i från sig kritiken

Styrelsen i Kungliga Motorbåtklubben slår i från sig kritiken i ett inlägg på sin hemsida. En oberoende granskare ska bringa ordning i förutsättningarna för renoveringen. I inlägget på KMK:s hemsida betonar styrelsen: "Renovering av en byggnad som Stadsbyggnadskontoret anser har ett stort kulturhistoriskt värde, är annorlunda än en normal ytskiktsrenovering. Jämförelsen med byggnation av ett nytt hus är därför inte relevant".

Dagens Industri har varit i kontakt med Pelle Larsson via mejl där han skriver: ”Vi gör allt för att visa att vi gått korrekt till väga.”​

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!