Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor olycka på E4 norr om Stockholm

Ett stort antal fordon var inblandade i olyckan på E4. Foto: Stefan Johansson

En masskrock inträffade på E4:an norr om Stockholm vid lunchtid.

– Det visar sig vara cirka 25 bilar och lastbilar inblandade. Fem, sex personer fördes till sjukhus, säger Emil Skoglund vid Storstockholms räddningscentral, som ryckt ut på 20 trafikolyckor under tisdagen.

12-13 personer har förts till sjukhus på grund av kollisionerna.

Den stora masskrocken inträffade på E4:an mellan Norrviken och Rotebro i norrgående riktning. Polisen fick in larmet klockan 11.37.

Det var mycket halt på platsen när 25 fordon smällde ihop i en kedjereaktion.

– Om man ska beskriva bilden ser det kaotiskt ut. Det är lastbilar som står huller om buller och det är bilar huller om buller, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Enligt räddningstjänsten fördes fem, sex skadade personer till sjukhus med ambulans. Polisen var också på plats för att hjälpa till och göra utredningar.

Trafiken på E4:an avstängd efter masskrock

E4:an var avstängd i två timmar efter masskrocken. En del trafikanter lämnade sina fordon och promenerade längs motorvägen i snövädret.

– Det var ett 25-tal bilar inblandade varav 14 behövde bärgas. Det har öppnats två filer så det rullar på så sakteliga, men det blev naturligtvis följdköer, säger Johan Winsnes, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten har arbetat intensivt i trafikkaoset i Stockholmsområdet under tisdagen.

– Det har varit en hektisk förmiddag och början på eftermiddagen. Vi har varit på ett 20-tal olyckor totalt och fått in larm om en 30-40 till, men där har man inte behövt räddningstjänstens hjälp utan klarat sig med bärgare och så vidare, säger Johan Winsnes.

Trafikverkets entreprenörer var ute och började salta på E4:an i det aktuella området redan före klockan fem på tisdagsmorgonen, enligt Håkan Persson, som är projektledare på Trafikverket.

Man var förvarnad om snövädret och anser sig inte ha begått några fel.

– Den stora olyckan är följdolycka till en annan som var i morse. Då kan man ha blivit hindrad i snöröjningen och saltningen, och då blir det halt. Då får man anpassa avstånd, ha vinterdäck och vara ute i god tid, säger Persson.

– Stockholmarna är för det mesta bra och duktiga. De har bara bråttom.

Totalt 12-13 personer till sjukhus

– Det har varit skadade personer även på de andra olyckorna och de är förda till sjukhus. Det rör sig om sex-sju stycken på de andra olyckorna.

Enligt Trafik Stockholm är det mycket begränsad framkomlighet på flera vägar i Stockholm på grund av halt och moddigt väglag.

SMHI har utfärdat klass 1-varning

Det snöfallsområde som slagit till i Stockholmsområdet ser ut att hålla i sig under dagen och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Stockholms, Södermanlands och Östergötlands län. Omkring 5-10 centimeter väntas falla, lokalt kan det bli dryga decimetern snö.

– Det är ett område med snöfall som hör ihop med ett lågtryck som dragit in från Polen och Baltikum. Det kommer att rör sig nordligt upp över Östersjön, säger Daniel Fredriksson, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Snöfallet kombineras av friska vindar.

– Vid kusten kan det piska på lite extra, säger Daniel Fredriksson.