Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna visar stora förödelsen efter branden på Stureplan i Stockholm

Bilder ovanifrån det utbrunna sekelskifteshuset på Stureplan.Foto: Läsarbild
Bild tagen från översta våningen i huset bredvid. Foto: LÄSARBILD
Bild tagen från översta våningen i huset bredvid. Foto: Läsarbild
Bild tagen från översta våningen i huset bredvid. Foto: Läsarbild
Foto: Adam Januszewski
Personal från sex brandstationer är på plats och kämpar mot lågorna.Foto: LÄSARBILD
Personal från sju brandstationer är på plats och kämpar mot lågorna.Foto: LÄSARBILD
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
1 / 16

Här är bilderna som visar förödelsen efter jättebranden i sekelskifteshuset vid Stureplan i Stockholm.

Fortfarande kämpar räddningstjänsten mot glödbränder i fastigheten.

– Det är liten risk att byggnaden ska falla ihop. Däremot kan det komma att falla delar från fasaden, säger Göran Stark, brandmästare vid Storstockholms brandförsvar. 

Bilder visar förkolnade rester av den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden på Jakobsbergsgatan i centrala Stockholm. Larmet om branden kom klockan 05.01 på tisdagen.

– Jag slängde på mig de kläder vi hade till hands, plockade upp min son från sängen och sprang med full fart ner för trappan, säger Ivan, som bor i en lägenhet i huset med sin sambo och sonen Viktor, 3.

Bilder ovanifrån det utbrunna sekelskifteshuset på Stureplan.Foto: LÄSARBILD

Josefine vaknade av lukten

I huset finns företag och nio lägenheter. Två av de boende fördes till sjukhus med misstänkta rökskador. Josefine bor på en intilliggande adress. Hon vaknade av lukten och ringde 112 under tisdagsmorgonen:

– Jag hade fönstret öppet. Det började sticka i näsan, det är en ganska olustig lukt. När jag tittade ut var det ganska mycket rök utanför fönstret, sedan såg jag lågor som slog från huset bredvid.

Nils Törnlund var ute och hämtade en grävmaskin när han blev vittne till den dramatiska branden: 

– Det är avspärrat runt hela Stureplan. Det brinner så in i helvete, sa han.

Spärrade av stort område vid Stureplan

Spridningsrisken var inledningsvis stor eftersom huset höll på att totalrenoveras och mycket inredning hade tagits bort i byggnaden. Räddningstjänsten hade uppemot 80 personer från minst sex brandstationer på plats.

Polisen spärrade av ett område vid Stureplan längs Birger Jarlsgatan och bort till Ingmar Bergmans gata och Smålandsgatan. Även området från Stureplan längs Kungsgatan och upp till Norrlandsgatan var avspärrad. 

Syrgasflaskor kan ha exploderat

Östermalmstorgs tunnelbaneentré stängdes och busslinje 2 och 55 tvingades till alternativa rutter kring det avspärrade området. 

På tisdagsmorgonen kom uppgifter om två kraftiga smällar från byggnaden men ingen skadades.

– Vi tror att en syrgasflaska har exploderat, och det är klart att det har medfört en kraftig smäll, sa Toni Frank, ledningsbefäl vid räddningstjänsten. 

"Viss spridning till grannutrymme"

Inledningsvis var det stor rasrisk men den tonades senare ner. 

– Vi har haft en viss spridning till ett grannutrymme och vi jobbar med mindre glödbränder. Det är mindre risk att branden ska spridas. Det är liten risk att byggnaden ska falla ihop. Däremot kan det komma att falla delar från fasaden, som stuckatur och puts som kan falla ner och skada personal på gatan, säger Göran Stark.

Branden på Jakobsbergsgatan syntes över Stureplan.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lång tid att utreda storbranden i Stockholm

I området kring den brandhärjade fastigheten på Jakobsbergsgatan ligger en stor mängd lyxiga restauranger och nattklubbar. Klädjätten H&M:s nya flaggskepp, Arken, skulle öppna under våren. Nu är det oklart om konceptbutiken kommer att öppna som planerat. 

Släckningsarbetet höll på till onsdagsförmiddagen. Orsaken till branden var oklar. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

 

Fastigheten

* Fastigheten som brunnit heter Vildmannen 7 och är en byggnad av allra högsta kulturhistoriska värde i centrala Stockholm i korsningen  Jakobsbergsgatan/Biblioteksgatan. Huset ritades av arkitekt Erik Josephson och uppfördes i slutet av 1800-talet. Huset har en ovanlig fasad för området, helt i Roslagssandsten, med detaljer inspirerade av medeltida arkitektur.

* I dag består fastigheten av både bostäder, kontor och affärslokaler.

* Stilen är nationalromantisk och huset är väldekorerat med blomsterornamentik och småfåglar. Ett tema som återkommer i takmålningarna i fastighetens entré mot Biblioteksgatan. Entréns ekport har reliefer av skulptören Christian Eriksson som föreställer olika hantverksyrken.

* 1905 öppnade matvarubutiken Svenska Hem på Jakobsbergsgatan 6. Butiken, som kommit till för att sälja sund och prisvärd mat, drevs som en kooperation med endast kvinnliga anställda och medlemmar. Grundare var kvinnosakspionjären Anna Wittlock. Bland butikens medlemmar fanns Selma Lagerlöf, Harriet Bosse och Ellen Key.

* Stadsmuseet har klassificerat Vildmannen 7 som en fastighet av allra högsta kulturhistoriska värde.

Källa: Hufvudstaden (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.