Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholms attack – mot skatteutjämning

I och med att Stockholms läns landsting är ensam nettobidragsgivare till skatteutjämningen beräknas stockholmarna under 2017 att skicka vidare 1 509 779 242 kronor till andra landsting och regioner i landet.
Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius (M).
Foto: Cornelia Nordström

Nästan 80 procent av Stockholms läns landstings nya skatteintäkter för 2018 kommer att gå till andra delar av landet. 

Det handlar om drygt en halv miljard kronor.

Nu går Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) till angrepp mot utjämningspolitiken.

– I stället för att straffbeskatta Stockholms läns tillväxt bör finansministern kräva att bidragstagarlandstingen effektiviserar sin verksamhet, säger hon.

Stockholms borgerligt ledda landsting har fått kritik av sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) för att inte ta hand om krisen i akutsjukvården.

Samtidigt är Stockholm det enda landsting i Sverige som betalar utjämningsskatt till andra delar av landet. I och med att Stockholms läns landsting är ensam nettobidragsgivare till skatteutjämningen beräknas stockholmarna under 2017 att skicka vidare 1 509 779 242 kronor till andra landsting och regioner i landet.

Stockholms pengar till Skåne

Vinnare på systemet är till exempel Skåne, Dalarna och Södermanland. Region Skåne beräknas få in nästan 5,5 miljarder kronor på skatteutjämningen medan Södermanland räknar in 1,4 miljarder och Dalarna får drygt 1,3 miljarder.

Enligt beräkningar som Moderaterna i Stockholms läns landsting redovisar kommer de nya skatteintäkterna för 2018 att utjämningsbeskattas med nästan 80 procent. Så för varje hundring, i fråga om skatteintäkter, som de som bor i Stockholms län drar in, stannar bara lite drygt 20 procent i regionen. Resten fördelas vidare ut i landet.

I Stockholms stad bor numera 900 000 människor. År 2020 beräknas Stockholm spränga miljonvallen.

Finansministern får kritik

– I stället för att straffbeskatta Stockholms läns tillväxt bör finansministern kräva att bidragstagarlandstingen effektiviserar sin verksamhet, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), i ett pressmeddelande i en tydlig passning till den socialdemokratiska regeringen.

Så om skatteunderlaget i Stockholms län ökar med en procentenhet innebär det att effekten nästan år blir ökade skatteintäkter med 695 miljoner kronor. Men eftersom inkomstutjämningen ökar med 548 miljoner kronor blir skatteintäkten netto 147 miljoner kronor, det vill säga 21,2 procent.

Utjämningsskattens baksida

Irene Svenonius menar att det är en straffskatt som försvårar möjligheten för fler jobb och mer tillväxt.

– Skattebetalarnas pengar i Stockholmsregionen ska gå till bättre sjukvård och mer kollektivtrafik här där antalet invånare och därmed behoven växer kraftigt, inte till att finansiera andra landsting och regioners underskott, säger Irene Svenonius.

2014 var utjämningsskatten 319 miljoner kronor för stockholmarna. Den 1 januari 2016 justerades den av staten vilket ledde till att utjämningsskatten växte till 1,45 miljarder kronor. Prognosen för 2021 är 2,5 miljarder kronor enligt Sveriges Kommuner och Landsting samt Stockholms läns landsting.

I Stockholm är den totala kommunala skattesatsen 29,98 varav 12,08 går till landstinget.

Civilministern bemöter kritiken

Civilminister Ardalan Shekarabi bemöter med förvåning Irene Svenonius kritik.

– Argumentet att utjämningssystemet skulle vara tillväxthämmande håller inte. Det var en parlamentarisk enig utredning som så sent som förra mandatperioden, med moderater i spetsen, konstaterade att det inte var så, säger han.

– Det kan vara ett försök till populism, men jag har väldigt svårt att tro att det skulle gå hem. Folk är inflyttade från Dalarna, Gävleborg, Norrbotten, Skåne och folk är inte dumma. De har koll på att vi behöver ha en välfärd över hela Sverige och då får man också utjämna skillnader.

Nyligen lades BB vid Sollefteå sjukhus ned så att gravida mammor tvingas föda barn i bilen om de inte hinner fram till närmaste förlossningsklinik.

– Svaret på den typen av utmaningar är knappast större regionala klyftor. Vi har redan ett samhälle som påverkas av urbaniseringen. Nationella politiken måste vara fokuserad på att minska klyftorna, inte öka dem, säger Ardalan Shekarabi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.