Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholm kan få enorm skyskrapa

Moderaterna vill bygga den 300 meter höga skrapan i lilla Värtan.

Stockholm ska få landets högsta skyskrapa.

Moderaterna i huvudstaden vill bygga ett 300 meter och 85 våningar högt torn i en ny stadsdel som föreslås få 10 000 nya bostäder.

– Det här är möjligt att bygga tekniskt och ekonomiskt och det finns politisk vilja i staden, säger Joakim Larsson (M).

Moderaterna, som tillhör den politiska oppositionen i Stockholms stad, vill råda bot på bostadsbristen genom att bygga landets högsta hus, som för tankarna till Dubai eller New York.

Den 300 meter och 85 våningar mäktigt höga skyskrapan skulle innehålla 500 bostäder. Den föreslagna skissen är framtagen av arkitektfirman Utopia.

– Det byggs mycket i Stockholm, men vi måste bygga ännu mer för att klara av den stora efterfrågan på bostäder som råder, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M), i Stockholm.

Ny stadsdel i Stockholm på gång

Visionen är att bygga en ny stadsdel på Loudden vid lilla Värtan. I dag står det oljecisterner på marken. Det avtalet löper ut 2019 och sedan är tanken att det ska hända grejer.

– Vi vill bygga en ny stadsdel som är modern och hållbar som inte är ett 60-talsbygge med sex våningar utan en helt ny stadsdel som tyvärr inte går att bygga i dag på grund av regelverket som säger stopp. Det är också därför vi presenterar detta, säger Joakim Larsson

Moderaternas förhoppning är att bygga 10 000 bostäder, som ska vara bostadsrätter, hyresrätter, kollektivboende, studentlägenheter och ägarlägenheter. Det ska påminna om innerstadens karaktär. Det ska också bli 2 500 arbetsplatser.

Än så länge har visionen inget namn.

– Jag vill att stockholmarna ska vara med och bestämma vad stadsdelen ska heta och även vad skyskrapan med utsiktstornet ska heta, säger Joakim Larsson.

Lagändringar krävs för skyskrapan

Men ett så högt bygge som den 300 meter höga skyskrapan kräver lagändringar. Och dessutom måste lagstiftningen kring Kungliga nationalstadsparken ändras så att en ny bebyggelse tillåts synas inifrån parken.

Parken i sig ska lämnas orörd, däremot ska oljecisternerna flyttas och enligt Moderaterna är Södertälje kommun intresserad.

– Om avtalet inte förlängs och cisternerna flyttas så måste marken saneras. Sedan är det en process med markplanering för att få i gång ett byggande så runt 2030 ser vi det gärna på plats.

Stockholms stad har sedan tidigare planer för 4 000 bostäder på Loudden och de ska vara klara 2030.

Fotnot. Intervjupersonen har ändrats så att det är Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd, som står för det som sägs i artikeln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.