Stockholm får ny tunnelbanelinje

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stockholm får en ny tunnelbanelinje.
Foto: Lisa Mattisson

Stockholm får en ny tunnelbanelinje.

Den nya linjen kommer att sträcka sig mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

Utöver har förhandlingarna lett fram till 100 000 nya bostäder i Stockholm.

Under ett drygt års tid har parterna förhandlat.

På torsdagen presenterades resultaten från mötena - där Sverigeförhandlingen, Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Huddinge kommun, Vallentuna kommun, Österåker kommun samt Solna stad har ingått.

Satsningar på kollektivtrafiken kommer att göras i flera former.

Med projektstart senast 2026 ska en ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan byggas. Roslagsbanan ska förlängas in till Stockholms city och en ny tunnelbanestation ska byggas i Hagalund.

Förhandlingarna har lett till stora satsningar - som också är förenat med stora kostnader. Sammanlagt 30,2 miljarder kronor ligger budgeten på.

Utöver satsningarna på infrastruktur kommer även över 100 000 nya bostäder att byggas.

− Detta är en stor dag då vi har kommit överens om infrastrukturåtgärder som avsevärt kommer att förbättra kollektivtrafiken och tillgängligheten i Stockholm. Genom att koppla ihop infrastrukturinvesteringar med bostadsbyggande kommer det dessutom att byggas 100 370 nya bostäder i Stockholm – det motsvarar ett helt Malmö, säger HG Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen, i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.