Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sopkaos i Stockholm – efter nyckel-kuppen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Flera hus har inte fått sina sopor hämtade sedan månadsskiftet.
Foto: PRIVAT

Stockholmarna är drabbade av ett nytt sopkaos. 

De nya sopgubbarna kommer inte in i flera soprum – efter att ha fått omärkta nycklar, enligt egen utsago. 

Staden kommer polisanmäla det man beskriver som ett sabotage från förra entreprenören. 

Tills vidare har man ställt upp sopkärl och erbjuder ambulerande sopbilar i de områden som är värst drabbade. 

– Vi arbetar intensivt med att lösa sophanteringen, säger Alexandra Fleetwood vid Stockholm vatten och avfall.

Sophanteringen i Stockholm har åkt på ett nytt bakslag. Sedan månadsskiftet har de nya entreprenörerna haft stora problem med att utföra sophämtningen i flera områden i staden. 

Grannar har vittnat om enorma sophögar på en rad adresser i Stockholm och flera boende har mötts av meddelanden från de nya sopgubbarna där det framgår att de inte kommit åt soprummet.  

Stockholm vatten och avfall har nu satt in ett 50-tal temporära sopkärl i form av containrar och kommer från och med lördag att erbjuda ambulerande sopbilar på en rad adresser.

Det går även att lämna sina hushållssopor på samtliga återvinningscentraler förutom Bromma. 

– Vi arbetar intensivt med att lösa sophanteringen, säger Alexandra Fleetwood pressansvarig vid Stockholm vatten och avfall och rekommenderar drabbade att kolla på bolagets hemsida för uppdaterad information.

När kan det vara löst? 

– Vi har fortfarande områden där vi behöver lösa sophanteringen. Men vi kan inte gå ut med ett löfte om när det kan vara löst. 


LÄS MER: Stockholmarnas sopor hämtas – trots att strejken är i full gång

Flera hushåll har mötts av meddelande från den nya entreprenören om att sopgubbarna inte kommer in.
Foto: Linnea Pettersson

Kommer polisanmäla

Enligt Stockholm vatten och avfall beror problemet på att den förra entreprenören lämnat över nycklar till soprummen i oordning – vilket inneburit att de nya sopgubbarna haft svårt att komma in i rummen. RenoNorden har själva gått ut med att man är tvungen att inventera nycklarna eftersom de lämnats över omärkta. Stockholm vatten och avfall beskriver det som ett sabotage och kommer polisanmäla det. 

– Ett sätt har varit att lämna över nycklarna i oordning. Ett annat sabotage är att man inte satt i säckarna ordentligt och man har inte genomfört alla hämtningar som avtalat. De sabotage som vi konstaterar kommer vi polisanmäla. Men vi har inte gjort det ännu, eftersom vi koncentrerar oss på att lösa sophanteringen på bästa sätt för våra kunder, säger Alexandra Fleetwood. 


LÄS MER: Boende kräver att staden gör något åt sopkaoset


Förra entreprenören: ”Förtal”

Den förra entreprenören, Liselotte Lööf, har via sin sajt LL-bolagen slagit ifrån sig och kallar sabotageuppgifterna för förtal:   

”Det är en absurd tanke, som vi betraktar som förtal. Vi har inte blivit kontaktade av någon som gjort dessa påståenden eller fått ta del av någon form av bevis. Vi har arbetat åt Stockholms stad i 20 år och är angelägna om en god relation även fortsättningsvis. Förhoppningsvis framgår det nu att vi som företag gjort vad vi kan för att underlätta överlämnandet på ett professionellt sätt”, skriver LL-bolagen och hävdar att överlämningen av nycklar skett på ett korrekt sätt. 

Alexandra Fleetwood vid Stockholm vatten och avfall har tagit del av Liselotte Lööfs hållning och meddelar: 

– Vi har en annan bild. Vi har gått ut med den, för att vi anser att det är viktigt att våra kunder får kännedom om bakgrunden till problemen, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.