5 juli gick ett 50-tal sopåkare vid Reno Norden i Stockholm ut i strejk. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
5 juli gick ett 50-tal sopåkare vid Reno Norden i Stockholm ut i strejk. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sophämtarna i Stockholm tvingas tillbaka i arbete

Publicerad

Sophämtarna i Stockholm tvingas tillbaka i arbete.

Strejken som pågått i över en vecka är olovlig, slår Arbetsdomstolen fast.

Sophämtare som SVT pratat med säger dock att de vägrar gå tillbaka i jobb.

29 av de sophämtare som deltagit i strejken åläggs att återgå till arbetet efter domstolens beslut att klassa den som en olovlig stridsåtgärd.

– Vi är mycket nöjda med beslutet och har ingen förståelse för varför de gick ut i olovlig strejk, säger Reno Nordens kommunikationschef Erik Riste till TV4 Nyheterna.

 

LÄS OCKSÅ: Detta har hänt: Sopstrejken i Stockholm dag för dag 

 

Ett 40-tal sophämtare, som arbetat för Reno Norden, var på plats i Gamla stan på fredagsmorgonen. Där pågår sedan klockan nio i morse förhandlingar mellan sophämtare, fackförbundet Transportarbetareförbundet och representanter från Reno Norden.

”Vi kan inte acceptera att ha mer att göra”

Enligt Dagens Nyheter var stämningen delvis upprörd bland dem som var på plats. Ordningen avbröts flera gånger då olika personer ville ställa frågor och göra sin röst hörd.

– Vi kan inte acceptera att ha mer att göra, våra kroppar slits rätt hårt, det är tufft att vara sopgubbe. Det är inte så att vi tjänar för bra, det är alla andra som tjänar för dåligt, säger Tommy Stenqvist, en av sophämtarna som var på plats i Gamla stan, till SVT.

 

LÄS OCKSÅ: Därför riskerar sopföretaget konkurs 

Han är anställd på Reno Norden och har jobbat som sophämtare i över 30 år. Han har inte själv deltagit i strejken då han har semester men står på sina kollegers sida.

Handlar om förändringar i löner och arbetstider

46 sophämtare på Reno Norden valde i onsdags att säga upp sig och under torsdagen gick även ett 40-tal sopåkare hos konkurrenten Liselotte Lööf AB, i Stockholm ut i strejk.

Strejken handlar i grund och botten om förändringar i löner och arbetstider. Arbetsgivaren har erbjudit 35 000 i månadslön om sophämtarna går med på att jobba 34,5 timmar i veckan i stället för dagens genomsnittliga 29,5. Men sophämtarna vill behålla det befintliga poänglönesystemet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag