Resesajten Travelsupermarket har tittat på utbudet på butiker, service och trevliga ställen att hänga på. Foto: Gunnar SeijboldResesajten Travelsupermarket har tittat på utbudet på butiker, service och trevliga ställen att hänga på. Foto: Gunnar Seijbold
Resesajten Travelsupermarket har tittat på utbudet på butiker, service och trevliga ställen att hänga på. Foto: Gunnar Seijbold
Södermalm anses ha flera gator och områden som har sin egen speciella identitet och stil. Foto: Ylwa YngvessonSödermalm anses ha flera gator och områden som har sin egen speciella identitet och stil. Foto: Ylwa Yngvesson
Södermalm anses ha flera gator och områden som har sin egen speciella identitet och stil. Foto: Ylwa Yngvesson

Söder bland Europas fem coolaste stadsdelar

Publicerad

Söder i Stockholm räknas till Europas fem coolaste stadsdelar.

Ingen annan stad i Norden har en lika högt rankad stadsdel.

Det är resesajten Travelsupermarket som går på djupet och synar storstäderna i Europa. Stockholm klarar sig väldigt bra mycket tack vare Södermalm, som tar sig in på en delad femteplats på rankinglistan.

Man har tittat på utbudet på butiker, service och trevliga ställen att hänga på och man har även noterat trendsättande markörer såsom oberoende kaféer, vinylskivbutiker, vintage-mode, vegankaféer och cykelspecialister. Antalet människor som bor i stadsdelen är också avgörande och det har ställts i relation till de nämnda faktorerna. Då har Södermalm skramlat ihop maxpoängen vilket ger tio av tio.

Södermalm får maxpoäng

I det andra av de tre kriterierna handlar det om att ha så mycket kreativt kapital som möjligt. Med kreativt menas exempelvis gallerier och andra skapande jobb räknar per invånare. Även här har söder tio av tio.

Södermalm anses ha flera gator och områden som har sin egen speciella identitet och stil.Foto: Ylwa Yngvesson

I det tredje och sista delmomentet fick Söder sex av tio. Det baserades på hur mycket valuta för pengarna som besökare i stadsdelen får i förhållande till andra delar av staden.

Coola butiker lyfter betyget

Södermalm anses ha flera coola gator och områden som har sin egen speciella identitet och stil. Travelsupermarket nämner det stora utbudet av second hand-butiker i Sofo (söder om Folkungagatan) och att det finns massvis av barer, kaféer och restauranger vid Mariatorget och på Hornsgatan. Ett annat karaktärsdrag som det skrivs om är de ställen som har flera sysslor i ett, exempelvis klädaffärer som också är frisersalong eller kafé.

Om stora kedjor flyttar in i de aktuella stadsdelarna har det dragit ner betyget.

Södermalm har fått dela femteplatsen med slovenska Melelkova i Ljubljana.

Här är topp tio på Travelsupermarkets lista över de coolaste stadsdelarna i Europa

1 Kreuzberg, Berlin, Tyskland

2 Miera iela, Riga, Lettland

3 Ancoats, Manchester, England

4 Praga (Polnuc), Warszawa, Polen

5 Södermalm, Stockholm, Sverige och Melelkova, Ljubljana, Slovenien

7 Pigneto, Rom, Italien

8 Grünerlökka, Oslo, Norge

9 Sredets, Sofia, Bulgarien och Exarchia, Aten, Grekland

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag