Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart får polisen elchockvapen: "Såg dem i förrådet"

Södermalmpolisens Facebooksida.
Foto: Facebook
Totalt ska drygt 400 poliser från olika delar av landet utrustas med elchockvapen under testperioden.
Foto: Facebook
Syftet är att minska antalet dödsskjutningar. Dessutom kan det ha en avskräckande effekt och avstyra en situation från att eskalera.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Omkring 400 poliser i landet ska efter årsskiftet få bära elchockvapen.

Den nya beväpningen är på försök i två år.

– Jag såg dem nere i förrådet här i går så de finns här och det pågår utbildning, säger Stefan Håkansson, stationsbefäl vid Södermalmspolisen i Stockholm.

Alla poliser i yttre tjänst på Södermalm i Stockholm utbildas i elchockvapen. 

Efter nyår ska de bära elchockvapnet i den dagliga tjänsten. Försöket pågår i två år, till 2019.

– Jag vet att utryckningspoliserna här på söder ska delta i en provperiod, säger Stefan Håkansson. 

"Minska risken för dödligt våld"

Totalt ska drygt 400 poliser från olika delar av landet utrustas med elchockvapen under testperioden. Bland annat sydsvenska poliser och poliser i Borås. Lika många ska vara referensgrupper.

Elchockvapnet ska inte ersätta det vanliga tjänstevapnet utan handlar om ett komplement till pepparsprejen och batongen.

Syftet är att minska antalet dödsskjutningar. Dessutom kan det ha en avskräckande effekt och avstyra en situation från att eskalera. Polisförbundet har de senaste åren krävt ett införande av elpistol.

– Det här provas nu för att man ska minska risken för dödligt våld från polisens sida, säger Stefan Håkansson. 

Musklerna krampar

När vapnet avfyras skjuts små pilar med mycket tunna koppartrådar ut och strömmen gör att musklerna krampar och den träffade blir tillfälligt orörlig. Den största risken vid träff är fallskador.

Efter försöksperioden ska man ta ställning till om det dödliga våldet samt skador på polis och gärningsmän minskat. Sen blir det beslut om alla poliser i Sverige ska utrustas med vapnet. Ett beslut kan komma tidigast 2021.


Så fungerar elchockvapen

* Ett elchockvapen som avlossar små projektiler, via trådar förbundna med utskjutningsdelen, kallas ofta för elpistol.

* När de små pilarna går in i kroppen orsakar strömmen ett kramptillstånd i muskulaturen vilket gör att den träffade blir orörlig och ofta faller till marken. Detta gäller även för personer som är tillfälligt smärtokänsliga på grund av exempelvis starkt narkotikarus.

* Elpistoler fungerar bäst på korta avstånd, upp till omkring sju meter.

* Från början klassades elchockvapen som ”icke dödliga vapen”. Sedan det i USA uppmärksammats flera dödsfall vid användning av elpistol ändrades benämningen till ”mindre dödliga vapen”.

Källa: Martin Lundin, Polismyndigheten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.