Prishöjningen gäller samtliga biljetter. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Prishöjningen gäller samtliga biljetter. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

SL höjer biljettpriserna – så mycket ska det kosta

Publicerad

SL höjer priserna på sina biljetter 2018.

De nya priserna kommer efter flera investeringar i Stockholms lokaltrafik, något som även SVT rapporterat om.

Den 9 januari nästa år är det planerat att de nya biljettpriserna träder i kraft. Höjningen är på 3,3 procent, och gäller alla SL:s biljetter.

– Det beslutet togs i politisk enighet innan sommaren. Det är en mindre prisjustering för att följa SL:s utvecklings- och förbättringsarbete, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd till SVT Nyheter.

Prishöjningen börjar gälla 2018.Foto: LISA MATTISSON

SL höjer biljettpriser under 2018

Prishöjningen kommer efter att Citybanan invigts efter nio års arbete.

Planer har även gjorts för 17 nya tunnelbanestationer, samt för nya tåg och utbyggnader av lokalbanor för att att anpassa trafiken efter Stockholms växande befolkning.

”När trafiken byggs ut så ökar SL:s kostnader för att driva trafiken, vilket betyder att SL behöver högre intäkter. De intäkterna kommer, förutom från landstingsskatten, även från att allt fler resenärer kan och vill resa kollektivt samt genom ökade intäkter från biljettförsäljning.” skriver SL på sin hemsida.

Biljettpriserna har avrundats till närmsta enkrona, femkrona eller tiokrona beroende på typ av biljett.

 

SL:s nya biljettpriser

Nytt pris på enkelbiljetter

Köpt med reskassa: 31 kronor för vuxna, 21 kronor för pensionär, student, ungdom

Köpt med mobil, i spärr/automat, hos ombud eller som engångskort: 44 kronor för vuxna, 30 kronor för pensionär, student, ungdom

Köpt kontant hos konduktör: 62 kronor för vuxna, 41 kronor för pensionär, student, ungdom

 

Nytt pris på periodbiljetter

24 timmar: 125 kronor för vuxna, 85 kronor för pensionär, student, ungdom

72 timmar: 250 kronor för vuxna, 165 kronor för pensionär, student, ungdom

7 dagar: 325 kronor för vuxna, 220 kronor för pensionär, student, ungdom

30 dagar: 860 kronor för vuxna, 570 kronor för pensionär, student, ungdom

90 dagar: 2500 kronor för vuxna, 1650 kronor för pensionär, student, ungdom

365 dagar: 9010 kronor för vuxna, 6040 kronor för pensionär, student, ungdom

30 dagar inklusive Arlanda-passage: 1160 kronor för vuxna, 870 kronor för pensionär, student, ungdom

 

Källa: SL

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag