Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skola bytte ut provet – efter Snapchatläckan

<p>Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström tycker att det är väldigt allvrligt med de läckta proven.<br></p>Foto: Olle Sporrong
Proven spreds snabbt på Snapchat.Foto: Steve Meddle/Rex/Shutterstock / STEVE MEDDLE/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Stockholms största grundskola, Eriksdalsskolan på Södermalm, byter ut dagens nationella prov, rapporterar SVT.

Detta efter provet har läckt och spridits mellan elever via Snapchat.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) till TT om läckan.

Fakta: Nationella proven

• Nationella prov ska fungera som ett stöd för läraren och bidra till likvärdig betygsättning i skolan.

• Nationella prov genomförs i vissa ämnen i årskurs 3, 6 och 9 i grundskolan och i vissa kurser i gymnasieskolan.

• Inom kommunal vuxenutbildning finns nationella prov inom SFI och i vissa kurser på gymnasial nivå.

• De nationella proven är inte examensprov, utan ska vara en del av lärarens samlade information om en elevs kunskaper.

• De nationella proven konstrueras på uppdrag av Skolverket av flera av landets universitet och högskolor.

Källa: Skolverket

(TT)

Fakta: Detta har hänt

• Niornas nationella prov i svenska och svenska som andraspråk, skrev i dag men spreds redan på torsdagen via Snapchat.

• Skolverket upptäckte att proven hade läckt ut och börjat spridas och informerade tillsynsmyndigheten Skolinspektionen.

• Rektorer får nu själva bestämma om de ska använda det läckta provet eller inte. Det finns ett ersättningsprov, men det har bara skickats ut till skolorna i ett enda exemplar och måste därför kopieras. Ett sådant prov kommer inte heller att vägas samman med de tidigare delproven A och B i det nationella provet.

• Resultatet från ersättningsprov ändå användas som underlag för att betygsätta eleverna och göra kunskapsbedömningar.

• I februari rapporterade Sveriges Televisions Uppdrag granskning om att flera fusk förekommer i skolor. Det kan vara prov som läckt ut i förväg, elever som fått otillåten hjälp och elever som — mot reglerna — fått göra om prov i efterhand.

Källa: Skolverket.

(TT)

Sveriges niondeklassare skriver nationella provet i svenska i dag. Efter att provet läckt och snabbt fått spridning via appen Snapchat finns dock en osäkerhet på om eleverna redan har sett provet eller inte. Därför får de 150 eleverna på Eriksdalsskolan i stället skriva ersättningsprovet, skriver SVT.

– Vi gör det för säkerhets skull, för att det ska vara lika för alla, säger Lotta Olsson, tillförordnad biträdande rektor, till SVT.

Samtidigt är det oklart hur stor spridningen av provet faktiskt är och om det överhuvudtaget finns elever på skolan som har sett det. Det går inte heller att veta hur många skolor som väljer att göra ersättningsprovet.

Stockholms stad rekommenderar dock skolorna att göra det ordinarie provet. Pressekreterare Susan Ottosen säger till SVT att det går ett rykte om att det är ersättningsprovet som har läckt. I slutändan är det upp till varje skolas rektor att ta beslut om vilket prov som ska göras.

Det var på torsdagen som Skolverket gick ut med ett pressmeddelande om att fredagens nationella prov i svenska och svenska som andraspråk läckt ut.Foto: Lasse Svensson

 

LÄS MER: Skolverkets sajt nere under nationellt prov

Ministern: "Nationella provet är väldigt viktigt"

Det ordinarie nationella provet skickas ut till skolorna i flera exemplar medan bara ett exemplar av ersättningsprovet skickas ut, uppger SVT. Det innebär att skolorna som väljer att göra ersättningsprovet själva måste kopiera upp det till eleverna och att det anses mindre troligt att någon lyckas läcka det.

Att nationella provet läckt och tvingar vissa elever att skriva ett annat prov förargar gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S):

– Det nationella provet är väldigt viktigt för elever eftersom de kan visa hur mycket de har lärt sig. Det är också ett viktigt underlag för lärarna när de bedömer elevens kunskaper, säger hon till TT.

Det var på torsdagen som Skolverket gick ut med ett pressmeddelande om att fredagens nationella prov i svenska och svenska som andraspråk läckt ut. Elever på skolor där provet har spridits ska skriva det alternativa provet. Det ger då inget betyg, men kan användas som stöd när lärarna bedömer och betygsätter eleverna, uppger SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.