– Det är inte okej, säger Rasmus Norberg som anmält skolan. Foto: Privat– Det är inte okej, säger Rasmus Norberg som anmält skolan. Foto: Privat
– Det är inte okej, säger Rasmus Norberg som anmält skolan. Foto: Privat

Skola anmäls för innehållet på veckans matsedel

Publicerad

Nu anmäls en skola i Stockholm efter en matsedel som beskrivs som "otroligt kränkande".

"Det man har valt att göra här är att förlöjliga olika könsidentiteter och sexuella läggningar", skriver 17-årige Rasmus Norberg till Skolinspektionen.

– Vi får åtgärda det här så gott vi kan så det inte händer igen, säger rektorn Johanna Svensson.

"Cevapcici med Queerdressing och transris."

"Könsneutral korvgryta med jämställd bulgur."

"Pasta med köttfärssås, där alla ingredienserna är lika viktiga och värdefulla."

Så kallades huvudrätterna som serverades måndag, onsdag och torsdag i en skola i Stockholm under vecka 39. Menyn från "likabehandlingsveckan" har nu anmälts av 17-årige Rasmus Norberg till Skolinspektionen.

"Det man har valt att göra här är att förlöjliga olika könsidentiteter och sexuella läggningar", skriver han och beskriver matsedelns utformning som kränkande.

”Detta gör då att skolan visar på en generalisering där det blir okej att 'skoja' om könsidentiteter – en uppmaning nästan.”

Flera av mina vänner som detta berör reagerade också på det här, det är sjukt, säger han.

Rektorn ska se över anmälan

Rasmus Norberg går själv inte på skolan men fick matsedeln skickad till sig från en av eleverna som han är vän med. 

Rasmus reagerade särskilt på den första maträttens namn – "Cevapcici med Queerdressing och transris" – och menar att det är förlöjligande för queer- och transpersoner.

– Så här kan man inte göra som skola. Det är inte okej, säger han.

Johanna Svensson, rektor på skolan, berättar att skolan ska göra en bedömning av anmälan.

– Tanken var inte att det skulle uppmana till kränkande behandling eftersom vi jobbar med likabehandling i skolan, säger hon.

– Likabehandlingsveckan handlar om att motverka kränkande behandling och lyfta fram olikheter och alla människors lika värde.

Det är skolan själva som står bakom menyn och inte cateringföretaget som de valt att anlita.

"Vi ser allvarligt på sådana anmälningar"

Sådan kritik har tidigare inte nått personal på skolan, menar Johanna Svensson. Nu ska ledningen se över rutinerna inför kommande likabehandlingsprojekt.

– Det var inte vår intention att någon skulle bli kränkt, säger hon.

Hur går ni vidare?

– Vi får åtgärda det som Skolinspektionen säger. Vi ser allvarligt på sådana anmälningar.

Vill du säga något till anmälaren?

– Om den här personen har tagit illa vid sig får vi givetvis be om ursäkt för det, och vi får åtgärda det här så gott vi kan så det inte händer igen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag