Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skogsbrand rasade söder om Stockholm

Det brinner i skogen i Södertörn. Foto: Stefan Hellström

En skogsbrand rasade på onsdagseftermiddagen i Haninge söder om Stockholm.

Det var en ambulanshelikopter som passerade platsen som kunde slå larm.

– Vi har skickat ut enheter från två stationer, säger Cecilia Lundfeldt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Enligt räddningstjänsten brinner det i ett skogsområde i Haninge nordväst om Hålsjön.

– Där har man lokaliserat en skogsbrand, men jag vet ännu inte omfattningen. Vi har en styrka från Sorunda på plats, och ytterligare en från Tyresö har kallats dit, säger Cecilia Lundfeldt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Ambulansflyget såg brandrök i skogen

Det var vi 14.50-tiden på onsdagen Stefan Hellström och hans kolleger vid Ambulanshelikopter Gotland  passerade Södertörn  i nordlig riktning på väg till Karolinska sjukhuset för att hämta en patient.

– Vi såg en hästskoformad brandhärd, det brann ordentligt. Sedan cirklade vi runt och tog några bilder, förklarar Stefan Hellström.

Det är för närvarande stor brandrisk på många platser i Sverige. SMHI har utfärdat riskvarning för skogsbrand i bland annat Stockholms län och angränsande  Södermanlands län i området där det nu brinner.

Det är även risk för skogsbränder i Kalmar län samt Skåne och Halland, enligt SMHI:s varningskarta.

Risk för skogs- och gräsbränder

– I hela norra Sverige, där det inte är översvämningar, har man torka och gräsbrandrisk. Även i södra Sverige är brandrisken stor, och här gäller det skogsbrand, vilket är något att tänka på om man tar fram grillen, säger meteorologen Tora Tomasdottir vid väderinstitutet Storm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!