Det brinner i skogen i Södertörn. Foto: Stefan Hellström
Det brinner i skogen i Södertörn. Foto: Stefan Hellström

Skogsbrand rasade söder om Stockholm

Publicerad

En skogsbrand rasade på onsdagseftermiddagen i Haninge söder om Stockholm.

Det var en ambulanshelikopter som passerade platsen som kunde slå larm.

– Vi har skickat ut enheter från två stationer, säger Cecilia Lundfeldt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Enligt räddningstjänsten brinner det i ett skogsområde i Haninge nordväst om Hålsjön.

– Där har man lokaliserat en skogsbrand, men jag vet ännu inte omfattningen. Vi har en styrka från Sorunda på plats, och ytterligare en från Tyresö har kallats dit, säger Cecilia Lundfeldt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Ambulansflyget såg brandrök i skogen

Det var vi 14.50-tiden på onsdagen Stefan Hellström och hans kolleger vid Ambulanshelikopter Gotland  passerade Södertörn  i nordlig riktning på väg till Karolinska sjukhuset för att hämta en patient.

– Vi såg en hästskoformad brandhärd, det brann ordentligt. Sedan cirklade vi runt och tog några bilder, förklarar Stefan Hellström.

Det är för närvarande stor brandrisk på många platser i Sverige. SMHI har utfärdat riskvarning för skogsbrand i bland annat Stockholms län och angränsande  Södermanlands län i området där det nu brinner.

Det är även risk för skogsbränder i Kalmar län samt Skåne och Halland, enligt SMHI:s varningskarta.

Risk för skogs- och gräsbränder

– I hela norra Sverige, där det inte är översvämningar, har man torka och gräsbrandrisk. Även i södra Sverige är brandrisken stor, och här gäller det skogsbrand, vilket är något att tänka på om man tar fram grillen, säger meteorologen Tora Tomasdottir vid väderinstitutet Storm.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag