Så vanvårdades de äldre i Saltsjöbaden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Omvårdnadspersonal drar sexuella skämt "över huvudet" på boende i samband med omvårdnad. Förekommer ett flertal gånger", är en av grunderna till anmälan på äldreboendet Sjötäppan.
Foto: Google Streetview / SKÄRMDUMP

Tio anställda har tvingats bort från äldreboendet Sjötäppan i Saltsjöbaden efter en stor vanvårdsskandal.

En äldre person fick utstå sexuella skämt. En annan blev kallad idiot. En tredje blev utskälld efter att ha glömt sköta om sina egna sår och någon fick sin tandborste "rengjord" i handfatets avlopp.

– Vi såg mycket allvarligt på det inträffade och det är oacceptabelt, säger Anette Böe, produktionsdirektör i Nacka kommun.

Tio medarbetare inklusive en chef har flyttats från sina tjänster på äldreboendet Sjötäppan i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Fem av dem jobbar inte längre kvar i Nacka kommun.

Händelserna har polisanmälts och anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och renderat i 19 lex Sarah-anmälningar om missförhållanden.

Larmet om missförhållanden kom i slutet av januari i år.

Här är några av grunderna till anmälan på äldreboendet Sjötäppan:

Så vanvårdades de äldre i Nacka

"Omvårdnadspersonal drar sexuella skämt ”över huvudet” på boende i samband med omvårdnad. Förekommer ett flertal gånger."

"En undersköterska skrattar och skojar med de boende på ett sätt som oftast går för långt. Satte en gång en blöja på en mans huvud när han satt på toaletten och hon tvättade rent hans kateter. Han kunde inte få av den själv."

"Sjuksköterska delegerar en boende att sköta om sina egna sår. Sjuksköterskan skäller sedan ut den boende då denne inte kommit ihåg delegeringen."

"Sjuksköterska bemöter två olika boende i samband med såromläggning samt undersökning av öronen genom att högt uttrycka att det ser äckligt ut och luktar illa. Svordomar förekommer vid båda tillfällen."

Lämnades med blödande sår

"Omvårdnadspersonal skjuvar huden på en boende i samband med omvårdnad. Två mycket blödande sår uppkommer på armen, inget görs. Den boende lämnas blödande med såren."

"Omvårdnadspersonal är arrogant och hårdhänt vid utförande av omvårdnad. Den boende kommer till sjuksköterska och klagar på grund av detta, har även ont. Omvårdnadspersonal nekar sitt beteende. Enhetsansvarig tar det inte på allvar."

"Boende faller till golvet då denne blir trött vid sin träning och hinner inte 'fångas upp'. Den boende ligger på golvet, kallsvettas, skakar och är rädd. Omvårdnadspersonalen skrattar och härmar situationen. Hjälper sedan till utan att överhuvudtaget bry sig om hur den boende mår."

Fick sin tandborste "rengjord" i avloppet

"Vid morgontoalett, tandborstning, gnuggar omvårdnadspersonal tandborsten i handfatets avlopp för att 'gnugga rent' tandborsten. Detta sker framför den boende som inte har förmågan att uttrycka sig verbalt kring händelsen."

"En undersköterska blev irriterad och arg på alla boenden för att hon tyckte att de inte följde hennes order, 'De motarbetar mig'. Kallade en av de boende för idiot (detta togs upp till ledningen och de har haft möte med henne)."

Anna-Lena Möllstam är enhetschef vid äldreenheten i Nacka kommun och den som beställt tjänsterna på Sjötäppan.

"Oerhört allvarligt"

– Jag tycker det är oerhört allvarligt. Det här naturligtvis ingenting som är acceptabelt när det gäller vårt sätt att ta hand om de äldre och även deras anhöriga, säger Möllstam.

Nacka kommun bytte ut de tio personer som anmälts för missförhållandena och gjorde det snabbt.

– Vi har funderat på om vi missat signaler eller om vi inte följt upp något som vi borde ha gjort, men vi upplever inte att vi hade fått några tydliga signaler om missförhållanden. Då har vi ändå en regelbunden uppföljning av verksamheten, säger Möllstam.

Ska leda till förbättringar

Anette Böe är produktionsdirektör för Välfärd samhällsservice i Nacka kommun. Hon berättar att förutom de fem skötare som fått sluta på Sjötäppan så har tre omplacerats medan det för två andra pågår en arbetsrättslig utredning.

– Lex Sarah-rapporter är en viktig del i utvecklingsarbetet. Vi vill att missförhållanden eller risker för missförhållanden alltid ska upp till ytan och belysas så att vi kan arbeta med dem. De allra flesta rapporter leder till olika former av förbättringar, säger Anette Böe.

– Detta arbete pågår ständigt men då en sådan här händelse inträffar så ökar förstås uppmärksamheten hos alla. Jag upplever att vi därigenom får en säkrare verksamhet och att eventuella missförhållanden kommer upp till ytan ännu snabbare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.