Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket mer kan trängselskatten höjas

Foto: PATRIK C OSTERBERG / STELLA PICTURES
Foto: PATRIK OSTERBERG / STELLA PICTURES

Trängselskatt tidigare på morgonen – och högre avgift när trafiken är som tätast?

Jo, så kan det faktiskt bli. 

Stockholms stad, med finansborgarrådet Karin Wanngård i spetsen, ser positivt på ett nytt förslag om högre biltullsavgifter som Finansdepartementet lagt fram, skriver lokaltidningen Mitt i. 

Finansdepartementet har arbetat fram fyra justeringar avseende trängelseskatten i Stockholm.

Något som kan träda i kraft 1 januari 2020.

Ett av förslagen handlar om att börja avgiftsbelägga trafiken från klockan 6 morgon i stället för 6.30 – som nu. Ett annat förslag är att höja maxbeloppet per passage från 35 till 45 kronor till och från innerstaden, rapporterar Mitt i. 

Så mycket dyrare på Essingeleden

Vad gäller 30 kronors-passagen på Essingeleden föreslås en ändring till 40 kronor.

Det finns även ett förslag om att ta ut avgift första veckan i juli – en månad som nu är helt avgiftsfri. Även dagar i anslutning större helgdagar kan avgiftsbeläggas, enligt Finansdepartementets nya förslag. 

Enligt lokaltidningsuppgifter har kommunstyrelsen i Stockholm och ordföranden Karin Wanngård, tillika finansborgarråd, ställt sig positiv till detaljer i det nya förslaget. 

Måste påverka miljön

Däremot påpekar hon i sitt svar, enligt Mitt i, att det är viktigt att förändringarna gör att framkomligheten på gator verkligen blir bättre i staden. Samt att det påverkar miljön på ett positivt sätt.  

Finansborgarrådet betonar också att ökade skatteintäkter, till följd av högre trängselskatter, ska gå till att finansiera de infrastruktursatsningar som det finns ett behov av i länet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.