Tågkaos i pendeltrafiken i centrala Stockholm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De nya stationerna vid Odenplan och Stockholm city påverkas av felet med de så kallade skyddsportarna.

På grund av ett tekniskt fel stannar inga pendeltåg på station Stockholm City, Odenplan eller Årstaberg på tisdagseftermiddagen.

Tågen stannar i stället vid Centralen och Karlberg, uppger SL.

Trafikverket varnar för att det kommer att ta längre tid än normalt att ta sig fram. Problemen lösta först onsdag morgon.

– Det kommer att bli stökigt, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL till TT.

Mitt i rusningstrafiken, från klockan 15.00 på tisdagen, leds pendeltågen genom Stockholm på de gamla spåren på grund av ett tekniskt fel.

Inga pendeltåg stannar vid Stockholm Odenplan, Stockholm City eller Årstaberg. För Årstaberg gäller det endast tåg som går söderut.

– I pendeltågstrafiken har vi nästan 300 000 påstigningar per dag så det kommer att påverka väldigt många av dem och pendeltågen måste samsas med regionaltågstrafiken. Så det kommer att bli stökigt på den här sträckan, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL till TT.

Tågen får köra på gamla spåren

Tågen går i stället på de gamla spåren genom Stockholm och stannar tillfälligt vid Centralen och Karlberg, uppger SL.

Trafikverket är ute och söker efter felet, och enligt uppgifter till Sverigesradio kommer inte trafiken släppas på förens tidigast onsdag morgon. 

SL uppger att det är ett signalfel som påverkar de så kallade skyddsportarna på den nya Citybanan.

Felindikering från portar på nybyggda banan

– Skyddsportarna ska stängas i fall det läcker in vatten i tunnlarna. Men något är galet och felsignaler skickas till tågen som då stannar automatiskt, säger Claes Keisu presskommunikatör vid SL.

Citybanan invigdes med pompa och ståt så sent som den 9 juli 2017. Banan som består av en sex kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Stockholm kostade omkring 17 miljarder kronor att bygga, enligt Trafikverket.

När trafiken nu leds om till de gamla spåren får pendeltågen trängas med SJ och andra fjärrtåg. Därför kommer avgångarna att vara färre.

– Kan man välja andra färdvägar hem är det bra. Bor man i söderort kan man exempelvis ta tunnelbanan till Liljeholmen och ta buss därifrån, tipsar Claes Keisu vid SL.

Räkna med längre restider i eftermiddag

Personal kommer att vara ute vid stationerna för att hjälpa resenärerna att hitta rätt under eftermiddagen och kvällen. Trafikverket uppmanar resenärer att vara ute i god tid, då restiden kommer att bli längre än normalt.

"Förseningar kan uppstå mellan Stockholms Södra och Sundbyberg/Solna. Detta påverkar SL pendeltåg, Nynäshamn - Bålsta, Södertälje Centrum - Märsta, Älvsjö - Uppsala som kommer att gå förbi Stockholms C och Karlberg  i stället för genom Citybanan. Även SJ Regionaltåg kan bli påverkade på grund av den stora mängden tåg förbi Stockholms C", skriver Trafikverket på sin hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.